Egyre többen telelnek

2020.02.02. 20:26

Idén korábban érkeznek a gólyák

Az első fehér gólyák már visszatértek Európába, hazánkba is korábban várhatóak.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Mint már megszokhattuk, a tavasz érkeztével, márciusban térnek vissza fehér gólyáink. Ennek a madárfajnak az áttelelő példányaival egyre gyakrabban találkozhatunk a téli hónapok alatt. Hogy mivel segíthetjük őket a hidegben, a Napló Szakál Lászlót, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Hajdú-Bihari Csoportjának elnökét kérdezte.

– A fehér gólya vonuló madár, de teljesen természetes és rendszeresen előfordul vele, hogy hazánkban áttelelnek egyes példányai. Az enyhe teleken ez országszerte több tucat madarat is jelenthet. A Kárpát-medence gólyáinak többsége március végén, április elején érkezik vissza fészkelőterületére. A legkorábbi madarak már március elején visszatérhetnek. Először a hímek jönnek meg, fészket foglalnak, valószínűleg a régebben használt fészküket, és elkezdik tatarozni. A tojók pár nappal később érkeznek. A márciusnál korábbi gólyamegfigyelések ritkák, nagy valószínűséggel áttelelő példányokat jelentenek – mutatott rá a szakember.

Szakál Lászlótól megtudtuk, az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk áttelelő fehér gólyákkal. Ha sikerül túlélniük a tél viszontagságait, a következő télen is jó eséllyel maradhatnak helyben, mivel ekkor már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek, amit nem kis mértékben a róluk gondoskodó embereknek is köszönhetnek.

A konyhából ne etessük!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy az áttelelő gólyákat nem szükséges befogni. – A befogás nem lehetséges egy jó erőben lévő madárnál, ráadásul a zavarás csak feleslegesen pazarolja a madár tartalékait. A túlélés viszont segíthető a madarak etetésével. Az etetésre megfelel a hal, húsnyesedék. Fűszeres, konyhai úton feldolgozott élelmet ne adjunk a gólyáknak! A táplálékot a madár éjszakázóhelyének közelében, vagy megszokott táplálkozóterületén érdemes kihelyezni a földre. A tél folyamán érdemes a madár kondícióját figyelemmel kísérni.

Ha a madár néhány lépésre bevárja az embert, csak nehezen és rövid távolságra repül el, vagy el sem tud repülni, akkor haladéktalanul értesíteni kell a területen működő nemzetipark-igazgatóságot, a közeli állatkertet, vagy más, a témával foglalkozó civil szervezetet

– tanácsolja a szakember.

2019-ben az egyesület megyei csoportja az egész megyében felmérte a gólyaállományt. Összesen 542 pár költött sikerrel, 40 pár nem volt sikeres. 2019-ben 22 gólya magányosan foglalt fészket, 191 fészek állt üresen és 633 üres fészektartó várja, hogy a gólyák elfoglalják. Összesen 1711 fiatal repült ki Hajdú-Bihar megye fészkeiből, és ha az átlagos fiókaszám számításához nem vesszük bele az utód nélküli párokat, akkor átlagosan 3,16 fiókát reptettek ki gólyáink. Ez a rövid statisztikai összefoglaló is bizonyítja, hogy Hajdú-Bihar Megye kiemelt és fontos terület a fehér gólyák tekintetében. Közös célunk lehet, hogy ez a jövőben is így maradjon – világított rá Szakál László.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában