Kiütéses győzelem

Kiütéses győzelem
Úgy látszik, bármi is történik a Debreceni Vadkakasok alakulatánál, ha a csapat hazai pályán szerepel, elfelejti azt a szót, hogy vereség. Ezúttal a szintén élcsapat, kecskemétieket tanították móresre a hajdúságiak.

Sokan féltették a találkozó előtt a hazai gárdát, hiszen attól tartottak, Bukváékban benne marad a csütörtöki finnországi teljesítmény, és a nem várt kupabúcsú. Ezzel szemben, az évad talán legsimább győzelmét szerezte meg a Főnixben a Rajko Toroman irányította társaság, amely ráadásul a közvetlen riválisnak számító kecskemétieket fektette két vállra. A vendégeket néhány sérülés zavarta ugyan a felkészülésben, ám a vasárnap mutatott teljesítményük így is pocséknak mondható.

A hazaiak litván légiósa, Andriukaitis keretbe foglalta a találkozót, hiszen a meccs első és utolsó pontjait is ő szerezte, ám az ő jó teljesítménye mellé többen is felsorakoztak a Vadkakasokból. Williams-szet gyakorlatilag egyetlen pillanatig sem tudták tartani a vendégek, és bár a kiváló hátvéd a kelleténél talán sokkal többször tüzelt, ám összességében igazi vezéregyéniséghez méltóan játszott.

Az első negyedben egyébként a villámrajtot vett hajdúságiak 14–2-vel nyitottak, ám Meszlényi-mester időkérése egy darabig még versenyben tartotta csapatát. McClendon igyekezett a palánkok alatt, és Bradford is sokat kísérletezett, ám túl Celejen kívül túl sok segítséget nem kaptak társaiktól. A sokkal jobban pörgő hazaiak már a nagyszünet előtt eldönthették volna a rangadót, ám ekkor még a védekezésük nem úgy szuperált, ahogy azt Toroman-edző elképzelte.

A harmadik negyedtől azonban ismét a találkozó nyitányához hasonlóan alakult a koreográfia, ám innentől már nem hagyták felzárkózni ellenfelüket a cívisvárosiak, mi több, látványos kosarakat szerezve – Tóth és Williams ügyeskedett – egyre jobban tornászták fel a két csapat közti különbséget. A rövid cserepaddal rendelkező hírös városiak nem tudtak erre mit lépni, sőt, már-már az volt az ember érzése, hogy beletörődtek sorsukba. A negyedik negyed pedig amolyan örömjátékot hozott hazai oldalról, Powell és Fodor is remekelt, így a differencia túllépte a harminc pontos határt is.

Lélektanilag nagyon sokat érhet a hajdúságiak győzelme a szerdai, Paks elleni idegenbeli szuperrangadó előtt, egyúttal Bukváék beérték a tabellán a kecskemétieket. 

Mesterszemmel: 

Rajko Toroman:Számunkra most a legfontosabb a győzelem kivívása volt, ám az nagyon örömteli, hogy ilyen különbséggel vertük meg az egyik legjobb magyar csapatot. A második húsz percben kiválóan védekeztünk.

Meszlényi Róbert:Nagyon motiváltan, jó ritmusban játszott a Debrecen, mi pedig a második félidőben szétestünk, ez okozta a szakadéknyi különbséget. Fiatal irányítónk sajnos nem tudta megfelelően összefogni a csapatot. 

A tények

Debreceni Vadkakasok–Kecskemét 99–68 (24–15, 21–23, 27–14, 27–16).

Főnix Csarnok, 2000 néző. Vezette: Szabó Gy., Páli, Téczely.

Vadkakasok: FODOR M. 9, WILLIAMS 28/12, Molnár A. 7/3, ANDRIUKAITIS 16/3, POWELL 16. Csere: Horvat 7/3, TÓTH G. 15/12, Bukva 1, Molnár M., Kovács I. Edző: Rajko Toroman.

Kecskemét: Jovanovics 7, Bradford 16/3, Celej 15/9, MCCLENDON 17, Lapov 8. Csere: Gémes, Vida, Horváth Cs. 5, Halmai. Edző: Meszlényi Róbert.

Kipontozódott: McClendon (34.).

A forduló további eredményei: Albacomp–Paks 95–92, Sopron–Pécs 85–94, MAFC–Kaposvár 83–82, Nyíregyháza–Szolnok 101–91 (hosszabbítás után), ZTE–Körmend 71–89, Dombóvár–Falco 96–86.

Be.A.