versenyben a déri téri kocsányos

2020.07.02. 09:42

Debreceni tölgy lehet az év fája, már elindult a szavazás

Fotó: Kiss Annamarie

Idén is meghirdette Év Fája nevű versenyét az Ökotárs Alapítvány. Mint honlapjukon írják, a megmérettetéssel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretnék felhívni a figyelmet.

Ebben az évben 38 fát neveztek az ország különböző pontjairól. A zsűri 10-et juttatott a döntőbe, és szavazással dől el, melyik nyeri a 2020-as Év Fája címet. A győztes indulhat februárban az Európai Év Fája versenyen.

A döntősök között egy debreceni fát is találunk, a Déri téren lévő kocsányos tölgyet. A tér jobb oldalán található növényről részletes leírást közölt honlapján az alapítvány:

e szerint impozáns, királyi megjelenése eleve figyelemfelhívó, kapitális mérete miatt pedig a belváros legnagyobb és egyben legszebb védett fája.

„Olyan, mint egy élő történelemkönyv, ha beszélni tudna, mesélne a kálvinista Róma múltjáról. Látta, amint felépül a múzeum, ahogy azt is, hogy a szomszédos Püspöki Palota hátsó lépcsőin, téli reggeleken a cselédek hordták fel a szenet. Tanúja volt 1956. november 4.-én, mikor tankok jelentek meg, és szétlőtték a szemben lévő posta épületét azt feltételezve, hogy ellenálló központ működik ott. Figyelte, mikor legnagyobb festőnk, Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának monumentális alkotásait beemelik a múzeum kupolatermének ablakán” – írják az 1800-as évek végén ültetett fáról.

Fotó: Ökotárs Alapítvány

A voksolás július 1-től október 1-ig tart, de előtte egy héttel titkos lesz, így izgalmasabbá téve a verseny hajráját. A díjátadóval egybekötött eredményhirdetést október közepén tartják meg. Szavazni ezen a felületen lehet.

A verseny egyébként 2002-ben indult Csehországból, az Ökotárs testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezésére. Magyarországon 2010-ben rendezték meg először.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában