Kiürítették a menekülttábort, már csak az őrizetesekre vigyáznak

Akt.:
Kiürítették a menekülttábort, már csak az őrizetesekre vigyáznak
© Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Az őrzött központban élnek még migránsok, de az év végéig őket is elszállítják.

Szombat éjfélig elköltöztették azt a 121 menedékkérőt (október 26-i adat, számuk folyamatosan változott), akik a Sámsoni úti befogadóállomáson éltek. Október 31-e volt ugyanis az a kormányhatározatban megjelölt dátum, amíg ki kellett üríteni a debreceni tábor nyitott részlegét. Az ott élőket – a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) közlése szerint – „valamelyik másik” állomására szállítják. Ez Vámosszabadi és Bicske mellett akár az ideiglenes befogadó állomásként üzemeltetett Nagyfa, Szentgotthárd vagy akár Körmend is lehet(ne). A helyszín nem derült ki egyértelműen a BÁH válaszából. Azt viszont megtudtuk, hogy főként afgánok, nigériaiak és szomáliaiak áthelyezéséről gondoskodtak, akik közül 117 férfi és 4 nő volt.

A nemrég lezajlott költöztetés már gyerekeket és családokat nem érintett. Záborszki Helga, a BÁH sajtóreferense kérdéseinkre küldött válaszában arról is tájékoztatott, nem érkeztek új menedékkérők a Sámsoni útra október 12-e óta, a tábor azonban még nem ürül ki teljesen, hiszen az őrzött befogadó központban jelenleg tartózkodó 161 főt majd csak december 31-ig szállítják át a hivatal valamelyik másik őrzött befogadó központjába.

Most elmennek, de vajon örökre szól? | Fotó: Derencsényi István Most elmennek, de vajon örökre szól? | Fotó: Derencsényi István ©

S hogy azután mi lesz az épülettel, ami a hivatal vagyonkezelésében marad? Továbbra sem kaptunk rá választ, ahogyan – mint évek óta mindig – azt is elutasították, hogy a kiürített területen készíthessünk fényképfelvételeket. – A telephelyen a menekültügyi őrzött befogadó központ jelenleg is működik, illetve az intézmény funkcióváltása folyamatban van, így a belépését nem áll módunkban engedélyezni – olvashattuk az indoklásban.

Egy ember fogadta el…

Mint arról korábban beszámoltunk, a Sámsoni úti táborban 89-en dolgoztak, akik közül a BÁH saját berkein belül 48 munkavállalónak ajánlott fel másik munkalehetőséget, ám ezzel a hivatal csütörtöki tájékoztatása szerint eddig csak egy ember élt. Ez alapján szombattól 32 ember munkaviszonya megszűnt, további 15 közalkalmazott pedig még a menekültügyi őrzött befogadó központban dolgozik ez év végéig.

HBN–SZFÁ