Kiugrott a pékségbe, addig a megállóban hagyta a buszt a sofőr

Akt.:
Olvasónk felvétele szerint a sofőr az árusnál
Olvasónk felvétele szerint a sofőr az árusnál - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Fegyelmi eljárást indított egyik buszvezetője ellen munkáltatója, mert a sofőr a megállóban elhagyta a járművet.

Szokatlan olvasói felvételt kaptunk, amelyen egy buszsofőr a Bethlen utcai megállóban leugrik a járművéről és egy közeli látványpékség utcára nyíló ablakához siet. Vált néhány szót, majd visszatér a buszra. Mindez igen rövid idő alatt zajlik le.

Az egyik utas ezt fotókon is megörökítette, hozzátéve, hogy hasonló esetről a Naplóban korábban már olvasott (április 1-jén ugyanerről a HAON-on is beszámoltunk Szembesítik az utast és a jármű vezetőjét címmel), akkor azonban a közlekedési vállalat tagadta, hogy ilyen előfordulhatott. Most azonban ő is találkozottal ezzel az esettel és kíváncsi, mi is az igazság: elhagyják-e a járművet munkaidőben a sofőrök, vagy sem. Kérdését azzal egészítjük ki, hogy egyáltalán, mikor hagyhatja el a sofőr a menetrend szerinti járatot.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

– A járművezető menetrendi feladatok teljesítése során a járművet nem hagyhatja el. Kivételes, rendkívüli esetek, mint például baleset, rendőri igazoltatás azonban előfordulhat, hogy a járművet el kell hagynia a sofőrnek – tájékoztatott Nagy Annamária, a DKV Zrt. kommunikációs és marketing vezetője, hozzátéve, hogy az olvasó által megörökített eset természetesen nem tartozik ezek közé.

– Nem hagyhatja el a járművet, már csak azért sem, mert mi van akkor, ha éppen nincs sofőr, aztán valaki, akár az egyik utas, bepattan a sofőrülésbe és elhajt a járművel, veszélybe, életveszélybe sodorva az utasokat – folytatja a kommunikációs vezető.

– Egy-egy ilyen panasz esetén meghallgatjuk a járművezetőt, jegyzőkönyvezzük az elmondottakat. Az ügy súlyosságától függően megvonható a minőségi prémium, a járművezető fegyelmi ügyeinek előzményeit figyelembe véve joghátrányos figyelmeztetés szabható ki, amely lehet figyelmeztetés, de végső esetben a munkaviszony megszüntetése is. A jelenlegi esetben fegyelmi eljárást indított a munkáltató a járművezető ellen.

HBN–KZS