Kiugróan rossz negyedév után

Kiugróan rossz negyedév után
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Megint rekordot döntöttek a cégmegszűnések Magyarországon, de sebaj.

Pont egy éve minden egyes negyedévben megdől Magyarországon a negyedéves cégmegszűnési rekord. Idén az első három hónapban 12 ezer 618 gazdasági társaságot törölt a cégbíróság, ez már 36 százalékkal több, mint a megelőző év azonos időszakában volt.

Ha folytatódik…

Kiugróan rossz negyedévet zárt a cégvilág, ha abból indulunk ki, hogy 2015 első három hónapjában mennyi társaságot törölt a cégbíróság. 36 százalékkal többet, mint 2014 első negyedévében. „Ha ez a tendencia folytatódik, a megszűnő cégek száma 2015-ben 50 ezer fölé emelkedik” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője. Az igazgató szerint a helyzet mégsem olyan drámai, mint ahogyan az alapadatok sejtetik. „Kicsit alaposabban elemezve a dolgokat azt látjuk, hogy a nagyszámú megszűnés most kevesebb reálgazdasági áldozattal jár, mint amekkorát néhány évvel korábban ennél lényegesen kevesebb törlés okozott” – mondja Tóth Tamás.

– A megszűnések előzményeit vizsgálva az látszik, hogy a törölt vállalkozások zöme ma már nem felszámolás miatt jut erre a sorsra, hanem olyan cégbírósági intézkedések nyomán, amelyek a tényleges tevékenységet nem végző vállalkozások kiszűrésére irányulnak. Az abszolút számok e tekintetben nem adnak pontos képet, ha azonban a megszűnt társaságok számához viszonyítjuk a felszámolás után töröltekét, azt látjuk, hogy arányuk az egy évvel ezelőtti 53 százalékról 36 százalékra csökkent – mondta a szakember.

HBN
hirdetés