Kitúrták a disznók a hullát, így bukott le a tiszadobi gyilkos

Akt.:
Kitúrták a disznók a hullát, így bukott le a tiszadobi gyilkos
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét és a vádlott börtönbüntetését 17 évre súlyosította. Az ítélőtábla szerint a Nyíregyházi Törvényszék helyesen állapította meg a tényállást és helyesen minősítette a vádlott cselekményeit. Súlyosító körülményként értékelte az ítélőtábla a vádlott agresszivitásra való hajlamát, azt, hogy idősebb sértett sérelmére követte el a bűncselekményt, és hogy azt a különös kegyetlenséggel való elkövetés határán valósította meg. Az ítélet jogerős.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2015 októberében L. B. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt 14 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2012 szeptemberében Tiszadob külterületén, ittas állapotban, szomszédait megöléssel, házuk felgyújtásával fenyegette, ezért feljelentették a rendőrségen. A rendőrök házkutatást tartottak a vádlottnál és találtak egy átalakított géppuskát, ami ilyen módon lőfegyvernek minősül és tartásához engedély szükséges. A vádlott azonban engedéllyel nem rendelkezett. Találtak még a házban egy sport távcsővel ellátott légpuskát és egy gázriasztó pisztolyt is. A vádlott, miután a fegyvereit lefoglalta a rendőrség, elhatározta, hogy a telkére behatoló ismeretlenekkel szemben villanyvezeték-rendszert fog kiépíteni a háza mellett, a telekhatáron belül. Az elosztóból a hálózati áramot kivezette a hátsó udvarra, majd a vezetéket egy a fákhoz és a tartóoszlopokhoz kifeszített dróthuzallal összekapcsolta. A dróthuzalt olyan magasságban feszítette ki, hogy csak az oda behatoló ember vagy emberek életét olthassa ki azzal, hogy ha az, a mellmagasságban az áram alá helyezett szigeteletlen vezetékhez hozzáér. A vádlott az emberi élet kioltására alkalmas eszközt éjszakánként 2012. október 7-ig működtette. A vádlott 2012 októberében a háza előtt kerékpárral közlekedő O. J. sértettet behívta magához, együtt pálinkáztak. Ezt követően a két férfi összeszólalkozott, a vádlott megütötte a fejének bal oldalán a sértettet egy bottal, olyan erővel, hogy a férfi a helyszínen meghalt. A vádlott a holttestet lemeztelenítette, és a ház mögött lévő disznóól egyik rekeszében elásta. Néhány nappal később a sertések kitúrták a holttestet, ekkor a vádlott megkérte a vejét, hogy telefonon értesítse a rendőrséget arról, hogy „talált egy koponyát”. A kiérkező rendőrök megtalálták a sértett holttestét. A vádlott a bűncselekmények elkövetését és bűnösségét nem ismerte el.

– Debreceni Ítélőtábla –