Kitüntették a „Vöröskereszt lovagjait”

Akt.:
Oláh Miklós veszi át kitüntetését
Oláh Miklós veszi át kitüntetését - © Fotó: Magyar Vöröskereszt
Balmazújváros – Először adhatott gyémánt fokozatú kitüntetést a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete, mely a Vöröskereszt világnapja alkalmából díjakkal ismerte el az emberek megsegítéséért áldozatosan munkálkodó tagjait, önkénteseit, támogatóit és alkalmazottait.

A Vöröskereszt megváltoztatta a világot. Tette ezt nyomban megalapításakor, majd folyamatosan egyre emberibbé formálta a társadalmakat. Ellátási, segítő rendszereket, intézményeket teremtett meg köztük azokat, amelyek napjaink civilizált országaiban alapvetőek és mindenki számára elérhetőek. A Vöröskereszt megalapítójáról, Henry Dunantról minden évben megemlékezünk születésének évfordulóján, május 8-án. Ez a nap 1948-tól a Vöröskereszt Világnapja – ismertette Dr. Orcsik István, a Magyar Vöröskereszt Balmazújváros Területi Szervezetének elnöke a 2015-ös megyei világnapi ünnepségen, melyet Balmazújvároson az Élet- és Egészségnap című nagyrendezvényén tartott a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete.

Solferinóban kezdődött minden 1859-ben. A kor legvéresebb csatája után ért ide a fiatal Dunant. Rengeteg sebesült hevert a porban segítség nélkül. Dunant megszakította üzleti útját, és megszervezte a sebesültek ellátását. A történtek után könyvet írt, és 1863-ban megalapította a Vöröskeresztet. Egy év múlva megszületett az első nemzetközi megállapodás, a Genfi Egyezmény, mely kimondta, hogy a háborúban a sérülteket nemzeti hovatartozásuktól függetlenül ellátják.

Min alapult mindez? Új szemléleten, melynek pillérei ma maguktól értetődő értékek, a Vöröskereszt alapelvei, de 1860 körül egészen újak voltak. Ezek: humanitás, önkéntesség, egyetemesség, pártatlanság, függetlenség, egység, semlegesség – fejtette ki az előadó.

– A semlegességet nem elzárkózással valósítja meg a Vöröskereszt. Éppen ellenkezőleg – mondta Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke. – A semlegességet úgy képviseljük, hogy bárkivel együttműködünk, aki alapelveinkkel összhangban életet ment és segít – fűzte hozzá.

– A jel, legyen az fehér alapon vörös kereszt vagy vörös félhold, azt jelenti világszerte, hogy ez egy segíteni akaró, bajba jutottakat támogató szervezet – mondta Dr. Szép Imre, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke. – A hétköznapok örökös küzdelemmel telnek, hogy előteremtsük azokat az eszközöket, amikkel segíthetünk. A világnap egy lehetőség, hogy megálljunk, és végiggondoljuk, kik azok, akik áldozatosan segítik a vöröskeresztes segítő munkát. Hálás szívvel tekintek mindenkire, aki tett azért, hogy ez az önkéntes segítő hálózat szervezetten működjön – hangsúlyozta.

Odaadó szolgálatért

Először adhatott át gyémánt fokozatú Vöröskeresztes Tevékenységért című kitüntetést a megyei szervezet: Oláh Miklóst, a Hajdúnánás Területi Szervezet elnökét ismerve el, aki 1975-től aktív tagja és önkéntese a Vöröskeresztnek. 2012-től a Magyar Vöröskereszt alelnöki feladatait is ellátja.

A Vöröskeresztes Tevékenységért Arany Fokozatát vehette át Kovács Lászlóné, aki 53 éve tagja a Hajdúszoboszlón működő Vöröskeresztnek. Fáradhatatlan a szervező, közösségteremtő és a segítő munkában. Szintén arany fokozatú elismerést kapott Kecskésné Mező Mária. Több, mint 25 éve vöröskeresztes tanárelnök Balmazújvároson, lelkiismeretes, alapos pedagógusként sikeresen szolgálja az ifjúság egészségfejlesztését, és az elsősegélynyújtás ügyét.


Kovács Lászlóné veszi át kitüntetését | Fotó: Magyar Vöröskereszt Kovács Lászlóné veszi át kitüntetését | Fotó: Magyar Vöröskereszt ©

Összesen 10 kitüntetést és 15 egyéb típusú elismerést nyújtott át Dr. Göndöcs Zsigmond elnök, Dr. Szép Imre megyei elnök és Ujvárosy Andrásné megyei igazgató a világnapi ünnepségen olyan tagoknak, önkénteseknek, támogatóknak, munkatársaknak, akik áldozatosan szolgálták és szolgálják minden nap embertársaink feltétlen megsegítésének ügyét.

Vöröskeresztes Szolgálatért Főigazgatói Dicséretet kapott Baloghné Szűcs Magdolna, aki 33 éve a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének gazdasági előadója, és odaadóan szolgálja a vöröskeresztes ügyeket napi szinten. Ha tudomást szerez arról, hogy egy ügyfélnek, munkatársnak vagy bárkinek segítségre van szüksége, nem nyugszik, amíg meg nem oldja a gondot.


Baloghné Szűcs Magdolna veszi át kitüntetését | Fotó: Magyar Vöröskereszt Baloghné Szűcs Magdolna veszi át kitüntetését | Fotó: Magyar Vöröskereszt ©

Közel 30 éve területi vezetője a szervezetnek, és évek óta megyei szinten koordinálja a véradást Szatmári Margit. Vöröskeresztes szolgálatáért szintén főigazgatói dicséretben részesült. Odaadó, segítő mentalitással és gondossággal végzi az összes vöröskeresztes tevékenységet – a szociális segítségnyújtástól az elsősegélynyújtáson át a véradásszervezésig.


Jobbra: Dr. Göndöcs Zsigmond, középen: Szatmári Margit, balra: Dr. Szép Imre | Fotó: Magyar Vöröskereszt Jobbra: Dr. Göndöcs Zsigmond, középen: Szatmári Margit, balra: Dr. Szép Imre | Fotó: Magyar Vöröskereszt ©

Sokan ismerik elsősegélynyújtó bemutatókról, képzésekről Zákány Katalint, a megyei elsősegélynyújtás koordinátorát, akit Elsősegélynyújtás Népszerűsítéséért Emlékéremmel tüntettek ki eredményes, lelkes, kreatív munkájáért.


Zákány Katalin veszi át kitüntetését | Fotó: Magyar Vöröskereszt Zákány Katalin veszi át kitüntetését | Fotó: Magyar Vöröskereszt ©

Az Év Támogatója elismerést Hajdúszoboszló és Hajdúnánás Önkormányzata, az Év Médiatámogatója címet a Hajdúnánási Helyi Televízió vihette haza ebben az évben.

Arany medállal tüntették kiemelkedő oktató nevelő tevékenységéért Sipos Anna Máriát. Vöröskeresztes tanárelnökként évtizedek óta elhivatottan végzi munkáját az egyik leghátrányosabb helyzetű településen, Hajdúszováton. Tiszteletre méltóan küzd a rossz szociális körülmények között élő gyermekekért, egészségnevelésükért.

– Piros Éva –


A kitüntetettek teljes névsora

VÖRÖSKERESZTES TEVÉKENYSÉGÉRT GYÉMÁNT FOKOZAT
1. Oláh Miklós

VÖRÖSKERESZTES TEVÉKENYSÉGÉRT ARANY FOKOZAT
1. Kovács Lászlóné
2. Kecskésné Mező Mária

VÖRÖSKERESZTES TEVÉKENYSÉGÉRT KITÜNTETÉS EZÜST FOKOZAT
1. Terjékné Nagy Mária
2. Salamon Józsefné
3. Zabos Péterné

VÖRÖSKERESZTES TEVÉKENYSÉGÉRT KITÜNTETÉS BRONZ FOKOZAT
1. Kajor Lászlóné
2. Vassné Tóth Piroska
3. Nagyné Kovács Mariann
4. Molnár Anikó

VÖRÖSKERESZTES TEVÉKENYSÉGÉRT DICSÉRŐ OKLEVÉL
1. Semmelweis Védőnői Egyesület
2. Váncsodi Alapszervezet
3. Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Debrecen

AZ ÉV TÁMOGATÓJA
1. Hajdúszoboszló Önkormányzata
2. Hajdúnánás Önkormányzata

AZ ÉV MÉDIATÁMOGATÓJA
1. Hajdúnánási Televízió

KIEMELKEDŐ OKTATÓ – NEVELŐ TEVÉKENYSÉGÉRT ARANY MEDÁL
1. Sipos Anna Mária

AZ ÉV ÖNKÉNTESE ELISMERŐ OKLEVÉL
1. Pánczél Zoltánné
2. Schreiner Tiborné
3. Székelyné Tóth Judit

ELISMERŐ OKLEVÉL IFJÚSÁGI VÖRÖSKERESZTES MUNKÁÉRT
1. Szilágyi Margit
2. Bessenyei György Szakközépiskola, Berettyóújfalu

VÖRÖSKERESZTES SZOLGÁLATÉRT FŐIGAZGATÓI DICSÉRET
1. Baloghné Szűcs Magdolna
2. Szatmári Margit

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS NÉPSZERŰSÍTÉSÉÉRT EZÜST EMLÉKÉREM
1. Zákány Katalin
hirdetés