Betegség is lehet a vége

2019.06.23. 11:30

Ne játsszunk a klímával! – A szakember tanácsai

Smoczer György az életterünk lehűtésére a mobil klímával szemben az osztott rendszerűt ajánlja.

Fotó: Pixabay

Itt a nyár, és vele együtt a kánikula, amit mindenki a maga módszereivel próbál átvészelni. A szerencsésebbek bírják a hőséget, de sokan vannak, akik ilyenkor a jobb közérzet reményében megpróbálnak valami hűvösebb helyre menekülni a hőguta elől. A belső teret általában ventilátorral vagy légkondicionálóval próbálják elviselhetőbbé tenni, kétségkívül az utóbbi a hatásosabb módszer.

Viszont ennek is megvannak a maga veszélyei, amellyel nem árt tisztában lenni, mielőtt használni kezdjük.

Komfortosabb

A klíma, légkondi vagy légkondicionáló szó hallatán általában vagy egy falon lévő doboz jut az ember eszébe, vagy pedig egy mobil klíma, amelyből áramlik hideg levegő. Utóbbi közvetlen szerelést, telepítést nem igényel, csak be kell dugnunk a konnektorba, és működik. Bár ez így jól hangzik, a szakemberek az osztott rendszerű (split) klímát ajánlják, mivel az komfortosabb, és kevesebbet is fogyaszt.

– A mobil klímánál egy géptestben van a hőelvonó és a hőleadó egység, az osztott klímáknál az utóbbi a külső egység – magyarázza Smoczer György klímatechnikai szakember. – A mobil klíma csak nevében az, hiszen a megtermelt hőt ki kell vezetni a lakásból, amely egy 2-3 méter hosszú flexibilis csövön keresztül történik az ablakon kilógatva vagy a falba ütött lyukon keresztül. A mobil klíma ventilátora arra van tervezve, hogy azon a csövön keresztül tudja kifújni a meleg levegőt, ha valaki egy toldással meg akarja hosszabbítani a csövet, számoljon azzal, hogy túlmelegedhet a berendezés – mutatott rá a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, akármilyen légkondicionálót is választunk, a tisztításról, karbantartásról sosem szabad elfeledkezni. Mint elmondta, ezeket a műveleteket szaktudással rendelkező személyre bízzuk, nehogy komoly károkat okozzunk a berendezésben.

Vigyázzunk a szennyeződésre

A hűtési és a fűtési szezonok alatt a klímaberendezés jelentős mennyiségű szennyeződést szív magába. A beltéri egységben lévő szűrőrendszer funkciója, hogy ezen telepedjenek meg a levegőből kiszűrt anyagok, és azok ne jussanak vissza a légtérbe. Egy elhanyagolt, szakszerűtlenül kezelt klímaberendezés beltéri egységének felületén és belsejében kialakulhatnak a baktérium-, gomba- és penésztelepek, melyek a készülék elindításakor a helyiség levegőjébe jutnak, onnan pedig a szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva különböző légúti megbetegedéseket okozhatnak, mint például az allergia, asztma, legionella.

Az osztott rendszerű klímakészülék karbantartása kiterjed a kültéri egységre is. Nevükből adódóan is ezek általában a szabadban találhatóak kitéve az időjárás viszontagságainak. Ennek következtében az egység hőcserélőjén különféle szennyeződések – por, szösz stb. – telepednek meg akadályozva a levegő szabad áramlását. Emiatt a kondenzátor hőleadó képessége romlik, a gép kompresszora többet jár, nagyobb lesz a klímakészülék áramfelvétele és még a teljesítménye is csökken.

A megnövekedett fogyasztás velejárója, hogy gyorsabban elhasználódik a készülék, így lecsökken a hasznos élettartama.

Hálóba nem ajánlott

– Nagyon lényeges a beltéri és a kültéri egység elhelyezési pontja, hozzáférhető helyre kell felszerelni mindkettőt. Érdemes a hűtőszezon után elvégeztetni a karbantartást, mert a gombák csak hűtéskor telepedhetnek meg, viszont a meleg és a nagy páratartalom ideális a gombának, így télen szépen tenyésztjük őket, amivel folyamatosan károsítjuk az egészségünket. Tehát tév­hit, hogy tavasszal érdemes kitisztítani a klímát, az ideális az volna, ha a hűtési szezon elején és végén is átnézetnénk a berendezést. Hálóba nem ajánljuk a klímát, keresni kell a lakásban egy olyan semleges területet – közlekedőhelyiség vagy előszoba – ahonnan nyílnak a szobák és legkevesebbet tartózkodik az ember.

„A készüléket állandó jelleggel kell használni, mert az a leggazdaságosabb üzemeltetés, és ügyeljünk arra, hogy a benti hőmérséklet 5-6 foknál lehetőleg ne legyen hűvösebb a szabadtérinél”

– mondta el Smoczer György.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában