Kitüntetéseket nyújtottak át a bíróságok napján

Debrecen – Ünnepi összbírói értekezlettel köszöntötte a Debreceni Törvényszék a Bíróságok Napját. Az ünnepség alkalmából Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként hét bírót és igazságügyi dolgozót jutalmazott.

A bírói szervezet 2001 óta ünnepli július 15-én a Bíróságok Napját. 1869. július 15-én hirdették ki ugyanis az 1869. évi IV. törvénycikket, amely a magyar igazságszolgáltatás meghatározó állomása volt. A jogszabály szétválasztotta a közigazgatást és a bíráskodást, deklarálta, hogy a bíró az ítélkezésben csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak van alávetve. Az előírás először határozta meg a bírák alkalmazásának szakmai feltételeit is. A csaknem 140 éve kihirdetett törvénycikk a magyar igazságszolgáltatás történetének máig is legmeghatározóbb mozzanatává vált.

Az ünnepségen Kahler Ilona kiemelte: a Debreceni Törvényszék eredményeivel számos szakmai területen az ország legjobbjai között szerepel a minőségi és mennyiségi mutatókat illetően egyaránt. Hozzátette: a „debreceni modellt” az ország törvényszékeiről érkező 100 kollégának a múlt héten mutatta be a Debreceni Törvényszék. Az elnök hangsúlyozta: bár a „debreceni modell” szignálási és igazgatási rendszerváltással indult a Debreceni Járásbíróságon – egy gazdag motivációs eszköztár tudatos alkalmazásával -, mára azonban ez a közösség erejére építő gondolkodás és gondoskodás minden szervezeti egység jellemzőjévé vált.

Az ünnepi beszéd után az Országos Bírói Tanács elismeréseit Kahler Ilona adta át. A Juhász Andor-díj ezüst fokozatában részesítette Pardy Annamária tanácselnököt, Elek Imre Gáborné törvényszéki tisztviselő, és Képíróné Nagy Katalin törvényszéki irodavezető pedig a Juhász Andor-díj bronz fokozatát kaphatta meg. Címzetes törvényszéki bírói címet vehetett át Szántainé Tóth Krisztina, a Debreceni Járásbíróság bírája, Juhász Kinga bírósági titkár és Molnár Tiborné, a Hajdúböszörményi Járásbíróság tisztviselője főtanácsosi címben részesült, Szabó Andrásné törvényszéki tisztviselő munkáját pedig tanácsosi címmel ismerte el a törvényszék elnöke.

A Bíróságok Napja alkalmából a Debreceni Törvényszék a nagyközönséget is „ünnepelni” hívja. Péntek este 17 órakor kezdődik a Bíróságok Éjszakája, amely során a Debreceni Járásbíróság impozáns épületét járhatják be az érdeklődők.

– Debreceni Törvényszék –