Helyi közélet

2008.06.18. 16:48

Lecsukhatják a hajdú-bihari rendőrt

<p>Debrecen - A rendőr ellen rablás büntette miatt indítottunk eljárást – mondta a Hajdú Online-nak Jónáné Pocsai Edit, a megyei főügyészség szóvivője.</p>

16 45

Az ügyészség szóvivője, Jónáné Pocsai Edit szerda délutáni érdeklődésünkre leszögezte: péntekig bizonyosan nem adnak ki újabb információkat az ügyben, így azt sem, hogy melyik településhez köthető az eset.

A Hajdú Online több, a hadházi kapitányság illetékességi területéhez tartozó település vezetőjével beszélt a nap folyamán HajdúhadháztólNyírábrányig, de senki sem hallott, tudott a bűncselekményről.

12 41

Mint megtudtuk, az ügyészségen még nem döntöttek arról, hogy indítványozzák-e a rendőr előzetes letartóztatását.

Az őrizet péntekig tart. A rablás bűncselekmény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

11 00

A Debreceni Nyomozó Ügyészség kedden őrizetbe vette a hajdúhadházi rendőrkapitányság egyik tiszthelyettesét, akit bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak – közölte Vezendi Jánosné, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerda reggel.

A szükséges személyzeti intézkedéseket Hajdúhadház Rendőrkapitánya megteszi.

Vesztegetés, jövedéki orgazdaság

A múlt év májusában vesztegetés, hivatali visszaélés és csalási kísérletben mondott ki a bíróság bűnösnek elsô fokon egy volt rendőrt — a debreceni kapitányság vizsgálati osztályának egykori hadnagyát —, akit 5 év börtönre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek.

Rablás

321. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégbõl valaki ellen erõszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetõleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bûntettet követ el, és két évtõl nyolc évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

(2) Rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erõszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.

(3) A büntetés öt évtõl tíz évig terjedõ szabadságvesztés, ha a rablást a) fegyveresen, b) jelentõs értékre, c) bûnszövetségben vagy csoportosan, d) hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során követik el.

(4) A büntetés öt évtõl tizenöt évig terjedõ szabadságvesztés, ha a rablást a) különösen nagy, vagy ezt meghaladó értékre, b) jelentõs értékre hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során, illetõleg jelentõs értékre fegyveresen, bûnszövetségben vagy csoportosan, c) fegyveresen vagy csoportosan hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladata teljesítése során, követik el.

Őt egy 4 évvel ezelôtti simlije során kapták el. Akkor kétmillió forintot kért egy férfitól, mondván, annak fejében úgy befolyásolja Az ellene kábítószer-kereskedelemmel összefüggésben folyó titkos nyomozást, hogy abból nem lesz büntetôeljárás. Valójában szó se volt titkos akcióról, a vizsgáló egyszerűen blöffölt.

Tavaly júniusban arról számolt be a Debreceni Nyomozó Ügyészség, hogy jövedéki orgazdaság vétségenek megalapozott gyanújával szerdán elrendelte a nyomozást a Debreceni Nyomozó Ügyészség azzal a volt rendôrrel szemben, akit keddre virradóan kaptak el csempészett cigarettával.

Az egykori tiszthelyettes közterületi ellenôrzés során bukott le; az autójában 85 karton magyar adójegy nélküli dohányárura bukkantak.

 Alaptalanul

2007 őszén molesztálással vádolt meg rendôröket egy megfélemlített nô Tiszacsegén, de kiderült, hogy hazudott.

 Az asszony azért hívott rendôrt, mert a férje bántalmazta. A járôröknek megerôsítette, hogy az este folyamán megverte a párja. A rendôri intézkedés során a férfi nem volt agresszív.

Bár a nôt felvilágosították a jogairól, ô nem adott egyértelmű választ arra, hogy könnyű testi sértés miatt kéri-e eljárás megindítását.

Valamivel késôbb újra telefonált: azt mondta, az egyenruhások szexuálisan zaklatták.

Azonnal megindult a parancsnoki vizsgálat, mely során már úgy nyilatkozott: semmi efféle nem történt, férje kényszerítette a hazugságra, és veréssel fenyegette, ha nem teszi meg. 


  • Még kevesebb rendőr Debrecenben
  • 50 rendőr a különvonaton
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában