Kiterjeszthetik az árvízi vészhelyzetet

A Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda esti ülésén várhatóan kiterjesztik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kedd este 10 órakor Pásztóra és Hasznosra bevezetett veszélyhelyzetet a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Bódva térségére – erősítette meg a Belügyminisztérium (BM) államtitkársága.

A közlemény szerint ennek azért van jelentősége, mert rendkívüli intézkedésekre ad lehetőséget. A kedden elrendelt veszélyhelyzet (Pásztó, Hasznos) egyébként este 9 óráig van érvényben. A Kormányzati Koordinációs Bizottság szintén este 9 órakor ül össze.

Kedden a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után Navracsics Tibor, Közigazgatási és Igazságügyi miniszter elmondta: a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság kérésére ült össze a testület, miután a Pásztó melletti Hasznoson lévő víztározó a nagy mennyiségű csapadék miatt megáradt és kiöntéssel fenyegetett.

A térségben megkezdődött az áradástól fenyegetett házakból a lakók kiköltöztetése. A miniszter hangsúlyozta, hogy megelőző intézkedésről van szó, a szakemberek szerint kicsi az esélye annak, hogy átszakad a víztározó gátja. Hozzátette, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése további, rendkívüli intézkedéseket tesz lehetővé, így – az Országos Mentőszolgálat megerősített jelenléte és a honvédség készenlétbe helyezése mellett – folytatódik a veszélyeztetett lakóházakból az emberek kiköltöztetése. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató még kedd éjszaka Nógrád megyébe utazott, hogy átvegye a szervezett védekezés és a kiköltöztetések irányítását.

– Független Hírügynökség –