Kitelepítések egy izlandi vukán miatt

Nyolcszáz embert kellett kitelepíteni szerdán egy izlandi gleccser közeléből, ahol kitört egy vulkán – közölte egy izlandi rendőrségi szóvivő. Az előző hónapban ugyanazon gleccseren tört ki egy vulkán, először 1823 óta.

A vulkánkitörés veszélye miatt nagyjából nyolcszáz embert kellett kitelepíteni az ország déli részén található gleccsernél lévő veszélyzónából – közölte Baldur Sigurdsson rendőrségi szóvivő, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A területen ezen kívül sok földrengés is volt, amit hozzájárult az evakuálások elrendeléséhez – közölte a szóvivő.

A polgári védelem egyik geofizikus tanácsadója elmondta, hogy a kitörés egyelőre “elég gyenge”. A vulkánt repülőgépekről megfigyelő tisztségviselők füstöt láttak felszállni a vulkánból. A gleccserből pedig egyre több víz olvad ki.

A kitelepített embereket a Vöröskereszt egyik központjában helyezik el – közölte az izlandi közszolgálati adó.

Az előző hónapban hatszáz embert kellett kitelepíteni, miután kitört a gleccsernél lévő Fimmvorduhals vulkán. A tűzhányó utoljára 1823-ban tört ki, ezért azt hitték, hogy már kialudt, és sokan telepedtek le a környékén.

– Független Hírügynökség –