Kiszivárogtak a német AfD programján dolgozó kongresszusi küldöttek adatai

Berlin – Nyilvánosságra kerültek vasárnap a legnagyobb parlamenten kívüli német párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) stuttgarti programalkotó kongresszusán résztvevő küldöttek adatai.

Az interneten a több mint kétezer küldött neve, születési dátuma, lakcíme, telefonszáma, e-mailcíme és párttagsági sorszáma jelent meg.

Az AfD társelnöke, Jörg Meuthen a párt közleménye szerint úgy véli, hogy a listát megjelentető portál “baloldali szélsőségesekhez köthető”.

A társelnök a küldöttlista nyilvánosságra kerülésével és a pártkongresszus elleni, szombaton zavargásba torkollt tüntetésekkel kapcsolatban felszólította a szövetségi kormányt, “és különösen Heiko Maas igazságügyi minisztert, hogy szálljon szembe végre a baloldali szélsőségességgel” – áll a közleményben.

A lista az indymedia.org egy német nyelvű oldalán jelent meg. A portálon olvasható bemutatkozás szerint az Indymedia “társadalmi mozgalmak decentralizáltan, világszerte szervezett hálózata”, az indymedia.org pedig egy “platform, amely lehetőségek kínál ezeknek a mozgalmaknak, hogy állami ellenőrzés és kapitalista érdekek befolyása nélkül terjesszenek beszámolókat, tapasztalatokat, elemzéseket és álmokat”, hogy így kialakuljon egy “ellennyilvánosság”.

A 2013-ban alapított AfD a szombat-vasárnapi stuttgarti kongresszuson alkotja meg első részletes programját. Jörg Meuthen szerint a párt “modern konzervatív”, illetve “szabadságelvű” és “hazafias” politikai erőként kívánja meghatározni magát.

Helyszíni beszámolók szerint vasárnap véglegesítették a programnak azt a részét, amely szerint “az iszlám nem tartozik Németországhoz”, ezért a többi között be kell tiltani a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését, a minaretek építését és a müezzinek tevékenységét, és nem szabad muzulmán intézményeknek megadni az egyházakat megillető közjogi testületi jogállást.

A programban várhatóan szerepel majd egyebek között a sorkatonai szolgálati kötelezettség visszaállítása, az atomerőművek bezárását és a kieső termelés megújuló forrásokra alapozó pótlását jelentő úgynevezett energiapolitikai fordulat leállítása, az euróövezet felszámolása és helyette egy új valutaunió, az “északi euró” létrehozása, valamint az EU átalakítása a “nemzetállamok Európája” modell alapján.

Várhatóan szerepel a programban az is, hogy lazítani kell a fegyvertartási szabályokon, bevándorlás helyett a gyerekvállalás ösztönzésével kell törekedni a demográfiai gondok kezelésére, az oktatásban pedig – az elnökség indítványa szerint – a “homo- és transzexualitás egyoldalú hangsúlyozása” helyett a hagyományos családmodellt kell a középpontba helyezni.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Peter Tauber a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak elmondta: a kongresszusi viták alapján úgy tűnik, az AfD igyekszik megalkotni a “félelem programját”, és egy “sosemvolt Németország” felé akarja fordítani a németeket. Úgy vélte, ez “nem konzervatív, hanem reakciós” politika.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alelnöke, Manfred Weber – az európai uniós tagországok jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú pártjait összefogó Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője – a Berliner Morgenpost című lapnak az AfD választási eredményeivel kapcsolatban azt mondta, hogy “nem hagyhatnak hidegen bennünket a demagógok választási sikerei”, az AfD “szélsőséges nézeteit meg kell bélyegezni és harcolni kell a szabadságon alapuló rendszerünkért”.

Azonban komolyan kell venni az emberek “jogos aggodalmát a jólét csökkenése és a szabályozatlan bevándorlás következményei miatt”. Ezeket az aggodalmakat nem szabad “jobboldali populistának bélyegezni és tabusítani”, hanem fel kell karolni és meg kell oldani félelmet kiváltó gondokat – mondta Manfred Weber a Berliner Morgenpost vasárnapi számában megjelent interjúban.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Katarina Barley a Bild am Sonntagnak azt mondta: az AfD kongresszusa megmutatta, hogy a párt a múltba forduló, maradi, korszerűtlen politikát követ, “euróellenes” nézetei pedig “mélységesen gazdaságellenesek, és munkahelyek százezreit veszélyeztetik”.

Az AfD országos választói támogatottsága a közvélemény-kutató intézetek mérései alapján 10,5 százalék és 14 százalék közé tehető.

– MTI –

Címkék: ,hirdetés