Kiszámoltuk: így adózol jövőre

Kiszámoltuk: így adózol jövőre
Alaposan felforgatja a jövedelmi viszonyokat a kormány, ha a jövő évi adóelképzelései valóban a kiszivárgott formában valósulnak meg. Rosszul csak a gyermektelen, átlagjövedelem alatt keresők járnak, ők sem nagyon, a háromgyermekesek viszont hatalmasat nyernek a változáson. A Portfolio.hu kiszámolta, kit hogyan érinthetnek a változások.

Milyen is lesz az új szja?

A személyi jövedelemadóban a hírek szerint az alábbi fontos változások történnek:

– megszűnik az 5 millió forintos (szuperbruttó) adóalaptól számított 32%-os adókulcs,
– ehelyett, és az alsó jövedelemkategóriában eddig érvényes 17%-os kulcs helyett egyetlen 16%-os terhelés lép életbe (továbbra is a szuperbruttó adóalapon),
– az adójóváírás kisebb lesz és szűkebb kört érint majd,
– az első két gyerek után havi 10-10 ezer forint, a három gyerek után 99 ezer forint adókedvezményt kap a szülő.

Mindezekből kitalálható, hogy a bruttó bérre vetítve mindenki megnyeri az 1,27 százalékpontos könnyítést, éves bruttó 3,9 millió forinttól pedig már 20,32 százalékponttal lesz kisebb a terhelés a mostaninál. A gyerekek után elszámolható adókedvezménnyel az ezt elszámolható szülő jár jól, igazi szigorítást csak az adójóváírás szűkítése jelenti. Nézzük tehát, ki hogy is jár!

Mostantól nagyon számít a gyerek az adózásban

Az alábbi ábrán az látható, hogy a havi bruttó jövedelem függvényében hány százalék adót kell fizetni. Kékkel jelöltük a mostani állapotot (az adójóváíráson kívül más kedvezménnyel nem számoltunk), és látható, hogy a gyerektelen adófizetők 280 ezer forintos jövedelemig erőteljesebb adóztatás alá fognak esni. Ennek oka, hogy ők az adókulcs minimális csökkenésével nem nyernek annyit, mint amennyit az adójóváírás szigorításán nyernek. (Az idén még 300 ezer forintos jövedelem mellett is járt minimális jóváírás, jövőre a 20 százalékkal kisebb összeg is hamarabb “cseng le”, 260 ezer forintnál már eltűnik – már amennyiben a kiszivárgott információk pontosak.)

A módosabb gyermektelenek azonban már jól járnak: jövőre ugyanis (bruttó bérre vetítve) sohasem megy 20,3% fölé a terhelésük, míg az idén a jövedelem növekedésével párhuzamosan ütemesen emelkedik az átlagos adókulcsuk.

A gyermekesek viszont egyértelműen jól járnak jövőre. Egy gyerek csaknem 110 ezer forintig, két gyermek majd’ 160 ezer forintig biztosítja az egyik kereső szülő adómentességét, és még ennél jóval magasabb jövedelemtartományban is annyira gáláns összegnek bizonyul, hogy érezhetően mérsékli az adófizetési kötelezettséget.

Külön kategóriát jelentenek a háromgyerekesek, nekik ugyanis olyan jelentős lesz a támogatásuk, hogy 480 ezer forint felett kell keresni ahhoz, hogy egyáltalán adóbefizetési kötelezettségük keletkezzen. (Ez természetesen azt is jelenti, hogy az ez alatt keresők nem is tudják teljesen érvényesíteni ezt a transzfert az adózáskor, legalábbis a nemzetközi gyakorlatban itt-ott felbukkanó negatív adó bevezetéséről nem szóltak a hírek.) Egyszerűen fogalmazva: azoknak, akik elég módosak a kedvezmények teljes érvényesítéséhez, 80 ezer forint havi többletbevételt jelent a harmadik gyerek vállalása. Erre jön még rá az alacsonyabb adóterhelésből fakadó előny, és így egyre jelentősebb a nettó jövedelem növekedése.

Néhány karakteresebb pontot kiragadva a következőket mondhatjuk. Az átlagbér körül (havi bruttó 210 ezer forintot) keresők havonta 4700 forintot buknának a jövő évi adótervekkel, bár valószínűleg ennél is jobban fájna a minimálbér körül keresőknek az 1500-2000 forintos tehernövekedés. Ugyanakkor kicsivel 400 ezer forint feletti bruttó fizetésnél már a gyerektelen adóalanyok is havi 20 ezer forinttal többet vihetnek haza.

Folytatás a Pénzcentum.hu oldalán