Kiszámíthatóságot, méltányos bérezést kérnek a vám- és pénzügyi dolgozók

Budapest – Kiszámíthatóságot, méltányos bérezést és életpályamodellt kérnek a vám- és pénzügyi dolgozók a Nemzeti Adó és Vámhatóság (NAV) irányítóitól – fogalmazott a Vám és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének (VPDSZ) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Holecz Gábor szerint a NAV-nál folyó szervezeti átalakítás – amelynek része a vám- és pénzügyi (adóügyi) igazgatási szervezet létszámának csökkentése is – veszélyezteti a vám- és pénzügyi terület működését, csökkenti a minőségi munkavégzés lehetőségét.

A VPDSZ elnöke annak a véleményének is hangot adott, hogy a vám- és az adóigazgatási terület összevonása szervezetileg nem volt szerencsés, a két szervezet munkája külön-külön hatékonyabb volt. Például hathatósabb fellépést tett lehetővé a fegyvercsempészet, valamint a pénzmosás ellen. A NAV átalakítása során olyan “létszámmódosulások történtek”, amelyek veszélyeztetik a NAV működését – tette hozzá.

Ezt a véleményt osztották az Európai Vám- és Adóügyi Szervezetek Uniójának (UFE) vezetői is, akik szintén jelen voltak a sajtótájékoztatón. Az uniós országokban általában a gazdasági válság miatt megnyirbálták a kormányok e terület finanszírozását is, ami Serge Colen UFE elnök szerint megengedhetetlen. Ez ugyanis veszélyezteti a terrorizmus elleni uniós fellépést is – mondta. Hozzátette: szorosabb együttműködésre van szükség az uniós tagállamok vám- és adóhatóságai, de más állami szervezetei között is. Ezt a véleményt tudatták Pierre Moscovicivel, az unió adóügyi biztosával is.

A VPDSZ elnöke elmondta: az együttműködés jegyében szeretnék uniós kollégáikkal megismertetni az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) magyar tapasztalatait, és szorgalmazzák a szorosabb európai együttműködést. Újságírói kérdésre közölte: a NAV-nál 21-22 ezren dolgoznak, és a múlt év októberétől ez év márciusáig mintegy 1000-1200 dolgozó munkahelye szűnt meg.

– MTI –

Címkék: , ,hirdetés