Kiszabadult

Kiszabadult
© Fotó: Derencsényi István
Eszelős napjainkban a jámbor hírfogyasztó szinte már előre látni vél ezt-azt. Várja, mikor pattan elő a dezinformációs térből akár egy olyan összevisszaesküvés-elmélet, mely szerint most nagyon jól jött egy afféle balhé, mint ami hétfőn a debreceni menekülttáborban (és -nál) történt. Fábián György írása.

A plakátdúlta nemzeti konzultációban mi, ha nem épp egy ilyen eset mutat rá: bárhogyan jogvédenek a ballibek, meg kell regulázni a jöttment népséget, a kormány „ezektől” akarja megvédeni a szögesdróttal a hazát. Olyannyira jókor jött, hogy sokaknak akár érdeke is lett volna egy ilyen csetepaté kirobbantásának előmozdítása – mondhatnák az elméletalkotók.

A híradások közt tévedező magánszemély itt nem áll meg, szintén várja azokat a hangokat is, melyek arra figyelmeztetnek: lám, most végre nem a saját népére küldi a karhatalmat a kormányozó, mint 2006-ban, hanem idegen betolakodók ellen…

A jóakaratú honfi azonban arra is gondolhat: a mostani ügy lényege nem az imént hangoztatott okosságok mentén keresendő. Hanem ott: eddig az efféle összecsapások a táboron belül folytak, most azonban a balhé immár – nem szólva a korábban is rendszeres egyedi félelemkeltő esetekről – kiszabadult a kapu mögül. Köztünk van.

– Fábián György –