Kisvárosnyi hallgató kezdi hétfőn az egyetemet

Akt.:
Kisvárosnyi hallgató kezdi hétfőn az egyetemet
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Számos lehetőséggel kecsegtették a DE gólyáit, amelyek miatt érdemes lehet majd itt fészket rakniuk.

A Debreceni Egyetem (DE) csaknem ötszáz éves múltjáról, s az innovációk, egyedi kutatási területek, illetve a nagyvállalatokkal való szerteágazó kapcsolatok alapozta reményteli jövőről szólt dr. Szilvássy Zoltán rektor az intézmény vasárnapi tanévnyitó ünnepségén résztvevő hallgatóknak a Főnix Csarnokban. A DE-n több mint kilencezer elsőéves kezdi meg egyetemi tanulmányait idén a keresztféléves eljárással és az idegen nyelvű képzésekre felvett diákokkal együtt. Hazánk legtöbb külföldi hallgatót okító felsőoktatási intézményében 1825 elsőéves külföldi vág bele az angol nyelvű képzésekbe hétfőn. A 2018/19-es tanév nappali és levelező tagozaton, felsőoktatási szakképzés, alap-, mester-, osztatlan, szakirányú továbbképzés és PhD képzés keretében csaknem 30 ezer hallgató, 10 ezer egyetemi dolgozó, összességében mintegy 40 ezres egyetemi polgárság számára kezdődik meg az ünnepséggel.

egyetem2Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora | Fotó: Derencsényi István

Az eseményen jelen volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Papp László polgármester is. Utóbbi elmondta:

Olyan várost választottak, amely maradásra fogja bírni önöket. Az önök tudása munkája nélkül nem tudjuk kihasználni a Debrecen előtt álló lehetőségeket.”

Hangsúlyozta, a megyeszékhelyen több száz milliárd forint értékű munkahelyteremtő beruházás jött létre az elmúlt években, s bizonnyal a tendencia jellemzi az elkövetkezőeket is. Kiemelt jelentősége lesz a mérnökképzésnek, az ilyen érdeklődésű hallgatók megtöbbszörözésén dolgoznak. A megyeszékhely, sőt a régió fejlődése, a gazdaság erősödése az élet minden területére hatást gyakorol. Az oktatásban előirányzott mennyiségi és minőségi fejlődés több, jól felkészült pedagógust igényel. Jelentős növekedésre számíthatunk az egészségügyi szolgáltatások terén, s a gyarapodó Debrecen kulturálisan is többet kell, hogy adjon.

Közösen kutatva

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ugyancsak a városba települő cégek adta lehetőségekről beszélt és méltatta az intézményt, az innovációkra való nyitottságát, a nemzetközi kapcsolatait, a kutatási területeinek széles skáláját.

egyetem4Palkovics László innovációs és technológiai miniszter | Fotó: Derencsényi István

Megjegyezte: országos szinten érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézetek státuszát és olyan szinergiát kell létrehozni az egyetemekkel, amely minden szereplőt egyformán erősít. Az egyetemek és a kutatóintézetek ma is sok szállal kötődnek egymáshoz, de más fenntartó alatt működnek, amely az anyagi és humánerőforrások pazarlásával járhat. Az összevonással létrejöhetne egy hatékonyabb tudományos bázis.

Világvállalatok a kapuban

Az elmúlt évek kapcsolatépítésének köszönhetően az egyetemnek nagy sansza van arra, hogy jelentős, nagy vállalatok technológiai beszállítója vagy gyártási folyamatba bekapcsolódó partnere legyen – fejtette ki dr Szilvássy Zoltán. A rektor úgy fogalmazott: a világnak egy olyan különleges szegletében vagyunk, ahol a nagy gazdasági erővonalak metszik egymást, kereskedelmi útvonalak szaladnak át rajtunk. A mai modern egyetemnek ezekre reagálni kell. Az életük elér majd egy elágazódási ponthoz, ahol felteszik a kérdést: Magyarként be tudnak-e integrálódni egy világvállalat menedzsmentjébe vagy nem? Alapvetően a tanulmányaikon, a szorgalmukon fog múlni, de az egyetemre számíthatnak.

Élsport és diploma

Kósa Lajos országgyűlési képviselő a sportra helyezte a hangsúlyt.

Az ország legnagyobb sportegyesületei között tarthatjuk számon az 1500 igazolttal rendelkező DEAC-ot, amelyet az egyetem tart fenn.”

egyetem3Kósa Lajos országgyűlési képviselő | Fotó: Derencsényi István

Dicsérte az intézmény azon úttörő törekvését, hogy sportolók diplomát szerezhetnek, miközben nem szorítják háttérbe választott pályájukat sem. Az idejáró élvonalbeli játékosok példát mutatnak a fiatalok számára, hogy összehangolhatók a különböző területeken nyújtott kiemelkedő teljesítmények. Szólt a sportlétesítmények – így az intézmény kosár- és jégkorongcsarnoka – fejlesztési igényéről is.

Az ünnepség zárásaként a friss hallgatók fogadalmat tettek.

HaBe


Díjak évnyitányként

A tanévnyitó ünnepélyen elismeréseket adtak át. Alumni díjat érdemelt ki a GE Hungary. Címzetes egyetemi tanári címet kapott a szenátustól Anisits Ferenc gépészmérnök, aki 19 éven át vezette a BMW dízelmotorfejlesztő kutatóközpontját. Nevéhez fűződik az első közvetlen befecskendezéses V8-as személyautó dízelmotor bevezetése, és a körfolyamatszámítás mai napig világszerte használt egyenletei. A Hallgatói Önkormányzat pedig elismerte Kiss Ferencné humánpolitikai igazgató munkáját.


Debrecen - Leendő hitoktatók, lelkészek, alsós tanítók kezdték meg a tanévet. Az életet változtató, termőre fordító, megelégedést adó evangélium, nem csak egy új tanév értelmét adja meg, hanem egy életre átformál Krisztus tanítványává – szólt dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerüle...