Kismamák és kispapák járhatták be a szülészeti klinikát

Születés Hete-megnyitó a Kenézy-villában
Születés Hete-megnyitó a Kenézy-villában - © Fotó: Matey István
Debrecen – Nemcsak baba-, hanem papabarát is a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikája, ahol a házaspárok együtt élhetik át a családdá válást a gyermekágy első napjaiban. A Születés Hetének klinikai nyílt napján a szülőszobába is bemehettek az érdeklődők.

Zsúfolásig telt kismamákkal és leendő apukákkal a Kenézy Villa a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának nyílt napján, június 13-án. A Születés Hete programsorozathoz az intézmény másfél évtizedes hagyományához hűen idén is csatlakozott. Az eseményen amellett, hogy gyakorlati bemutatókkal és hasznos előadásokkal készítették fel a szülőket gyermekük fogadására, a várandósság és a gyermekvállalás jelentőségére is felhívták a figyelmet.

Póka Róbert, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója a megnyitón mondott beszédében büszkén emelte ki, hogy a nyolc év múlva 100 éves klinikán az elmúlt esztendőkben folyamatosan nőtt a szülések száma, ami jelzi az egyre növekvő gyermekvállalási kedvet. A professzor felidézte, hogy tavaly húszéves szülési rekord dőlt meg a klinikán, illetve harminc év után újra négyes ikrek születtek az intézményben.

– Egyre népszerűbb a természetes szülést támogató mozgalom, a klinika pedig igyekszik alkalmazkodni a kor elvárásaihoz. Az intézmény orvosai nyitottak a háborítatlan szülés megvalósításában és az édesanyák egyéni igényeinek teljesítésében, a betegbiztonság, a szakmai szabályok és a higiénés előírások betartása mellett – fejtette ki Póka Róbert. A szakember üdvözölte, hogy a szülésznők mellett egyre nagyobb igény mutatkozik a dúlák jelenlétére is, ezért is tartja fontosnak, hogy a debreceni klinikán a kismama akár dúla segítségével is világra hozhatja gyermekét.

sz-1

Fotó: Matey István

– Már a várandósság időszakában nagy segítséget jelenhet a dúla, például a szülésre való felkészülésben, a félelmek oldásában, a vajúdás idején pedig végig jelen van, így jelentős érzelmi és fizikai támogatást nyújt a kismamának. A szülő nő igényeihez igazodva segíti akár a megfelelő pozíció megválasztását vagy masszázzsal, aromaterápiával, akupresszúrás eljárással támogatja az anyukát – hangsúlyozta előadásában Ferenczi Beáta pszichológus, dúla.

A szakember kiemelte: kutatások igazolják, hogy a dúla jelenlétével csaknem 2 órával rövidíthető meg a vajúdás időtartama, aktív támogatásával pedig akár felére is csökkenthető a császármetszések száma.

A bababarát Szülészeti Klinikán az apukákra is figyeltek a Születés Hetén, így a program egyik kiemelt témája volt a papa-barát gyermekágy.

Egyre népszerűbb a „házaspári szoba”, amelyben a pár együtt töltheti a gyermekágy első 3-4 napját, közösen megélve a családdá válást. Az anya és az édesapa együtt tanulják az újszülött ellátását.

Azt tapasztaljuk, hogy ha az apukák is tájékozottak és magabiztosabbak az újszülött ellátásában, akkor az az édesanyára és a babára is pozitív hatású – fogalmazott Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus, a programsorozat egyik szervezője.

Szeverényi Péter egyetemi docens előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a pároknak fel kell készülniük a várandósság során változó nemi életre, hiszen a csökkenő nemi vágy és az együttlétek számának ritkulása a terhességgel együtt járó természetes élettani folyamat. A szakember azt javasolta, hogy a szülők a baba megszületése után is legyenek türelmesek, hiszen legalább 3-6 hónap szükséges ahhoz, hogy visszatérjen a várandósságot megelőző szexuális aktivitás.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában tartott nyílt napon a résztvevők hasznos információkat tudhattak meg egyebek mellett a szülési fájdalomcsillapításról, az újszülöttek életének első óráiról és az ultrahangos vizsgálatokról. A kismamák és kispapák látogatást tehettek a szülőszobán, valamint bepillanthattak a gyermekágyas osztály mindennapjaiba is.

– Debreceni Egyetem –


Fotók: Flashmobbal és kiállítással indult a Születés Hete Debrecenben

A debreceni Nagytemplom előtt tartott flashmobbal vette kezdetét hétfőn a gyermekvállalást népszerűsítő Születés Hete rendezvénysorozat.

 

Programok a Születés Hetén, Debrecenben

Idén is színes programokkal várnak mindenkit a debreceni Születés Hete szervezői június 12. és 18. között.