Több kicsi végállomás

2020.01.24. 20:00

Csökkentenék a debreceni buszpályaudvar zsúfoltságát

A debreceni helyközi autóbusz-állomás környéke talán az egyik legforgalmasabb helye a cívisvárosnak.

Fotó: Kiss Annamarie

Jó ideje fennálló gond a debreceni helyközi autóbusz-állomás környékének zsúfoltsága. Főleg reggeli vagy délutáni csúcsidőszakban fordul elő, hogy az Erzsébet utca irányából beérkező távolsági járatok miatt torlódás alakul ki, ugyanis ezek a buszok sokszor a Külsővásártéri dupla sávos út külső sávjában várják, hogy bejuthassanak a buszpályaudvar területére, ezzel forgalmi fennakadást okozva, amely például a mentőállomás közelsége miatt is problémás lehet. A tervek szerint a Petőfi téren létesítendő főpályaudvaron kapna helyet egy új buszállomás, de ez egyelőre financiális okok miatt lekerült a napirendről.

Értékes telek

Az egyik megoldás az lehetne, hogy bővítik a jelenlegi területet, de ez több szempontból sem észszerű. Egyrészt ronthatná a városképet, másrészt növekedne a légszennyezés a környéken, harmadrészt egy belvárosi telek – ilyen az autóbusz-állomás is – nagyon értékes, ingatlanfejlesztés szempontjából is óriási hasznot hozhat, ezért egy esetleges bővítés jóval alacsonyabb megtérülési rátát hozna bármilyen más beruházáshoz képest. A Hajdú-bihari Napló megkereste a témában a várost, a Volánbuszt Zrt.-t, valamint a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesületet (DERKE), hogy ők milyen megoldást látnak a kialakult helyzetre.

A Déli soron

Mint a debreceni városháza tájékoztatásából kiderült, a távolsági buszpályaudvar területe állami tulajdonban van, ezért a polgármesteri hivatal nem illetékes az ügyben. Ennek értelmében állami döntés születhet csak a telek továbbfejlesztéséről.

A közlekedési vállalat azt válaszolta, a debreceni helyközi autóbusz-állomáson kizárólag az utasforgalom által érintett részek, a peronok képezik a Volánbusz Zrt. tulajdonát. A vállalat elsődleges célja a kényelmes és biztonságos szolgáltatásnyújtás, de mivel az a terület, amelyen az autóbuszok közlekednek, már nem a társaságé, ezért nincs lehetőségük további bővítésre. A zsúfoltság enyhítése érdekében olyan forgalmi technológiákat dolgozott ki a cég, amelynek értelmében a 30 percnél tovább várakozó autóbuszok a Déli sori telephelyen parkolnak a következő járatuk indulásáig, illetve az érkező járatok azon kocsiállásoknál szállítják le az utasokat (7-es, 12-es), amelyeknél a legkevésbé zavarják a pályaudvarra történő behajtás folyamatát – áll a közlésükben.

Besegítve a helyibe

A DERKE amellett érvel, hogy az utasforgalom jobb kiszolgálása érdekében egy központi állomás helyett érdemes lenne decentralizálni, azaz több kisebb buszvégállomást létesíteni a településen.

– Teljesen jogos igény az utasok részéről, hogy a távolsági autóbusz érintse a városközpontot Debrecenben – hívta fel a figyelmet Jónás Zoltán, a DERKE elnöke. – Azonban ezeknek a buszoknak a végállomási várakozását nem feltétlenül a belvárosban kellene megoldani, hiszen elég, ha csak keresztülhaladnak rajta és kiteszik az utasokat. A célnak annak kell lennie, hogy egyáltalán ne legyen szükség a járművek parkoltatására a belvárosban. Erre egy példa lehetne, hogy egy Hajdúböszörményből érkező busz pár perces várakozás után továbbindulna például Mikepércsre. Ezzel sokat lehetne spórolni a helykihasználáson. Egy másik lehetséges variáció decentralizálva több, kisebb végállomást kijelölni a városban. Ez az infrastruktúra fenntartása szempontjából összetettebb feladat, de számos előnye lenne: ha egy Berettyóújfaluból érkező busz továbbhaladhatna egészen a Doberdó utcai buszállomásig, ezzel a helyi közlekedésbe is be tudna segíteni. Ez nemcsak a járművezetői hiányon segítene – hiszen így helyi autóbuszokat lehetne kiváltani –, hanem az utasok számára is gyorsabb eljutást biztosítana. Egy külső városrészben lévő végállomási csomópontban átszállva a zsúfolt belváros érintése nélkül is tudnának tovább utazni, például az egyetem vagy az ipari parkok felé – ismertette Jónás Zoltán.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában