(Kis)iskolás(?) tévé

Akt.:
(Kis)iskolás(?) tévé
© Illusztráció: Getty Images
Ha a tervezett új közszolgálati csatorna műsora is olyan lesz, mint a médiából kibogozható előkészítése, akkor alighanem több lesz benne az ürömünk, mint az örömünk. T. Szűcs József írása.

Az ismeretterjesztő műsorok híveként akár tiszta szívvel üdvözölhetném az állítólag szeptemberben induló M5-öst, ha most olvasok róla először. Ám az eddig megjelent, egymásnak homlokegyenest ellentmondó hírek eleddig inkább butították, mintsem ösztönzőleg hatottak volna maradék elmémre. Bár az összezavart agy munkája annak érdekében, hogy kihámozza a megjelent információk valóságtartalmát, alkalmasint még passzolna is az új adó vagy adók vélhető céljához. Korábban ugyanis azt lehetett olvasni, hogy két új csatornát indítanak. Egy oktatásit (M5), meg egy ismeretterjesztőt (M6). Nekem így szintén megfelelne. Ám egy illetékesnek a Naplóban is megjelent legutóbbi nyilatkozata szerint:” Az M5 a tervek szerint speciálisabb lesz, mint egy átlagos tudományos csatorna: egyebek mellett iskolai tévésávot és nyelvleckéket is sugároz majd.” Ez olvasatomban azt jelenti, hogy a korábban már több ízben bejelentett indulás előtt hónapokkal összevonták a két projektet. Mert akárhogy is próbálkozom másként értelmezni, a most megjelentett szavakból az derül ki, hogy nem két, hanem egy csatorna adná (együtt) mind az iskolai oktatást kiegészítő ismereteket, mind azokat a műfajú filmeket, amelyeket már megszoktunk. Például a Spektrumtól, a NatGeótól avagy a Discovery család(fájá)tól. Így is rendben lenne a dolog, ha…Ha nem azt kommunikálják korábban, ebben persze nem biztos, hogy a köztévés vezetők hibásak, miszerint a jövendő csatornát csak a fővárosban és környékén lehet majd fogni. Talán az okozta a félreértést, hogy az M5-öst előtte valóban budapesti regionális adóként harangozták be, míg az az M6-os lett volna országos. Amely sorsáról, ha még van neki, a legutóbbi hírek fényében még nagyobb lehet az érdeklődő bizonytalansága. Nem ragozom tovább az el sem indult adók, szövevényes, bár ténylegesen el sem kezdődött történetét. Habár az ismétlés a tudás anyja… (Különösen egy iskolatévében.) De magam is csak az tudnám újfent leírni a tervbe vett új adók kronológiájáról, ami nagyjából kibogozható az világháló országunkat érintő részén.

Mindenesetre üdvös lenne, ha a szintén többször halasztott kezdési időpontokhoz képest szeptemberben tényleg elindulna legalább egy csatorna a fenti tematikával. Másként félő, hogy a magamfajta túlkoros nebulóknak, akik közben már az élet iskoláját is kijárták, már nem lesz módjuk belekukkantani az újkori magyar iskolatévé műsorába. Ha másért nem, hogy felidézzék gyermekkorukat, s összevessék a kínálatát a hajdani iskoláskorunk idején sugárzott, akkor eléggé unalmasnak tűnő, de színvonalukat tekintve azóta sokszor visszasírt adásokkal. S ha lehet, bár tudom, hogy egy ideig bizonyosan nem lehetséges, jóval kevesebb politikai szálból készítődjék a műsorszőttes, mint ötven éve az akkoriak.

Mert amennyiben például az oktatási blokkokat arra kívánják felhasználni, hogy a leendő generációk fejébe a köztévében mára egyeduralkodóvá vált (vagy bármilyen másfajta) ideológia sarokpontjait verjék jó alaposan bele, s a látszat kedvéért mellékesen odabiggyesszenek egy sokfajta forrásból beszerezhető valódi ismeretmorzsát is, akkor…Nos, akkor a családi gyerekseregnek azt fogom tanácsolni, hogy inkább egy másik, akár idegen nyelven sugárzott, de objektív, pártatlan, tárgyilagos, s szakmailag kifogástalan iskolatévébe „iratkozzanak be” szeptemberben.

– T. Szűcs József –