Kisfiú astragalosszal – az évszak műtárgya a Szépművészetiben

Csaknem negyven éve került a Szépművészeti Múzeum raktárába az az ókori gyermekszobor, amellyel a június 15-én nyíló Az évszak műtárgya című kamara-kiállításon találkozhat először a magyar nagyközönség. A valószínűleg síremléknek készült alkotás augusztus 29-ig látható a múzeum Reneszánsz Csarnokában.

Hagyományteremtő szándékkal indította útjára hét és fél évvel ezelőtt a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye Az évszak műtárgya kamarakiállítás-sorozatot. Az a cél, hogy rendszeresen a közönség elé tárjanak egy-egy újonnan megszerzett, illetve restaurált művet, vagy olyanokat, amelyekről új és bemutatásra érdemes tudományos eredmények születtek.

A 2010 nyári kiállításon egy frissen restaurált, életnagyságú márvány gyerekszobrot mutatnak be. A rossz állapotba lévő művet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hozta rendbe Varga József kőfaragó-restaurátor és Konkoly György kőszobrász-restaurátor.

A római császárkor első szakaszára keltezhető márványszobor három-négy év körüli kisfiút ábrázol életnagyságban. A gyermek néhány állati bokacsontot, görög nevén astragalost tart a bal kezében, és a melléhez szorítja őket. A szobron jól látszik, hogy különböző elemekből állították össze: egy antik torzóból, egy eredetileg nem hozzá tartozó, de szintén ókori fejből, és posztantik kiegészítésekből, mint a talapzat és a támasztékul szolgáló fatörzs.

Nem tudni, hogyan jutott a szobor Magyarországra. 1973-ban Fogarasi Béla hagyatékából a Szépművészeti Múzeumba került.

– Független Hírügynökség –