Kisegítenek a debreceni bírák a menekültválság miatt leterhelt Szegedi Törvényszéken

Akt.:
Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke
Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Debreceni Törvényszék tíz bíráját rendelik ki a Szegedi Törvényszékre – tudta meg a Napló –, ahol a menedékkérelmek, illetve a büntetőügyek számának jelentős növekedése várható. Utóbbiról Handó Tünde, az OBH elnöke beszélt kedden.

– Öt büntető-, három közigazgatási, illetve két polgárjogi bíró segíti a Szegedi Törvényszék munkáját. A kirendelés fél évre szól, ám a tényleges munkavégzés 4–6 hét szegedi tartózkodást igényel – mondta el a Napló érdeklődésére dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke, aki hozzátette, az önkéntes ajánlkozások megtörténtek; a bírók jogállásáról törvény szerint más helyen történő munkavégzés csak a bíró hozzájárulásával lehetséges.

Szeptemberben még a szegedi bírák viszik a menekültekkel kapcsolatos ügyeket, októbertől a földrajzi közelség alapján előbb a Gyulai, majd a Kecskeméti Törvényszék bírái segítenek be, utána – ha szükség lesz rá –, várhatóan november végétől a debreceni bírák segíthetik a szegedi kollégáikat.

Kahler Ilona kifejtette: előzetes várakozásaik szerint ez nem fogja érdemben befolyásolni a megszokott munkaintenzitást, aminek köszönhetően a törvényszék képes volt csökkenteni az ügyhátralékait. Hozzátette, az érintett bírók a távollét idejére kitűzött tárgyalási napok helyett új időpontokat fognak kijelölni.

Handó Tünde újságírói kérdésre azt mondta, a bírók kihelyezése nem rendíti meg a bíróság munkáját. Emlékeztetett, hogy a devizahiteles eljárások is komoly munkaterhet jelentettek, ám akkor is helyt álltak a bíróságok.

HBN


Új épületben a Debreceni Járásbíróság
Debrecen – A legnagyobb vidéki járásbíróság új épülete 3,6 milliárd forintba került.


Handó: csaknem 20 milliárd forint jutott bírósági fejlesztésekre
Az elmúlt három évben 15-20 milliárd forintot fordítottak a bíróságok tárgyi feltételeinek javítására – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Debrecenben.