halálos város?

2020.07.04. 16:34

Valótlan információ terjeng Debrecenről a világban

Hamis adatok alapján sorolták be a megyeszékhelyet egy olyan listára, amin semmi keresnivalója nincs.

Fotó: Napló-archív

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság határozottan cáfolja a nemrég a Fox News adatai alapján megjelent, internetre felkerült állítást, miszerint Európa egyik „leghalálosabb” városa Debrecen. – A hivatalos és valós adatok az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) rendszeréből származnak, amely úgynevezett követő statisztikaként szolgál számunkra, minden esetben a tárgyidőszakban lezárt eljárások számáról ad tájékoztatást – nyilatkozta a Napló kérésére Balogh Péter rendőr őrmester. – Az adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket – tette hozzá.

Csökkenő tendencia

A rendszer adatai alapján, ami a szándékosan elkövetett emberöléseket tartja számon, teljesen alaptalanul sorolták be Debrecent a „leghalálosabb” városok listájára. – Két szándékosan befejezett emberölést regisztráltunk 2017-ben, és ennek a bűncselekménynek a száma 2010 óta csökkenő tendenciát mutat – hangsúlyozta Balogh Péter. – Idén és tavaly pedig egyáltalán nem regisztráltunk ilyen bűntettet – fűzte hozzá.

A szándékos emberölés hátterében az esetek többségében megtalálható egy kiváltó indíték. – Az okok, amik ilyen borzalmakhoz vezetnek, többnyire harag, nyereségvágy vagy szerelemféltés – mondta a rendőrőrmester. – Az elmúlt tíz évben mindössze egyetlen esetben nem sikerült azonosítani az elkövetőt – 2014-ben –, az ezt megelőző és az ezt követő években is a Hajú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság felderítési aránya százszázalékos volt, ami azt jelenti, hogy minden szándékos emberölés elkövetőjét azonosítottuk és elfogtuk. Ezen bűncselekmények elkövetői bármely korcsoporti besorolásba eshetnek harminctól hatvanéves korig – tette hozzá Balogh Péter.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában