Kisborossal a fedélzeten

Kisborossal a fedélzeten
Ifjabb Boros Gábor nemrég csatlakozott a DEKÉ-hez. Első meccsén a Nyíregyháza ellen főként védekezésben jeleskedett, ám ha belerázódik a dolgokba, hasznára lehet foghíjas keretű NB I A-s együttesünknek. Beszélgettünk egy sort a 27 éves mezőny-emberrel. Katt a “részletek”-re!

– Tavaly májusban végeztem a USC Upstate-en, politológiát tanultam, s az ottani Spartans csapatában játszotam. A nyarat még amerikában töltöttem, aztán végül is a Pécshez jöttem haza, ahonnan komolyan megkerestek.

Honlap: nem volt zökkenőmentes a magyarországi kezdésed…

– Valóban, az első héten megsérültem. A hátamban a porckoronggal adódtak problémák, de a félreértések elkerülése miatt, ez nem gerinc-sérv, annál kevésbé komoly dolog. Gyógytornára és kezelésekre jártam, és bár azt mondták, ezzel inkább együtt kell élni, teljesen nem fog eltűnni sosem, kellő bemelegítés, nyújtás után gyakorlatilag simán lehet vele kosárlabdázni. A Pécsnél játszani is kezdtem amint helyre jöttem, ám történt az edzőváltás és Mavrensinek megvoltak gyakorlatilag az emberei, akiket hozni akart, illetve a régiek közül is tudta kire számít, én pedig ebbe nem estem bele, holott az elődje számított volna rám. Így alakult, s én decemberben eljöttem onnan. Pár hetet csak a családdal, a régebben látott testvérekkel töltöttem, ekkor nem foglalkoztam a kosárral, illetve a továbbiakkal.

Honlap: Ekkor került képbe a DEKE?

– Voltaképp igen, bár voltak már puhatolózások előtte is. Egyszerű a dolog, mert ajánlatot tettek elém a DEKE vezetői, aztán megállapodtunk, és kész. A szezon végéig szól a szerződésem. Az ügyvezető, Becsky István egyébként gyerekkori jóbarátom, szóval elég hamar összejött a dolog.

Honlap: És utána, mi lesz?

– Egyelőre ez a biztos. Sok minden előfordulhat az idény vége után. Nem hiszem, hogy 6-8 évig én még benne lennék a kosárlabdában ilyen formában, azt gondolom, én nem innen fogok megöregedni. Pár évem még lehet.

Honlap: Az élet más területein próbálkozol minél előbb?

– Esetleg igen. Az elég valószínű, hogy az USA újra képbe kerül. Például továbbtanulási szándékom is van még, amit mondjuk egy segédedzői munka mellett is el lehet képzelni, s akkor megvan a tandíjra valóm. Ez elég gyakori arrafelé.

Honlap: Térjünk vissza a mához! Milyen állapotban vagy most?

– Van egy kis lemaradásom edzések terén, de egészségileg rendben vagyok. Ha ezt bepótolom, és felveszem a bajnokik ritmusát, szerintem tudok segíteni a DEKÉ-nek. (Itt jegyezzük meg, hogy Grega Mali, majd később Gaál Róbert távozása után amúgy is hézagos volt a 2-es, 3-as poszt, Tóth Gabesz pedig még nem olyan értékű a komoly sérülése után, hogy sziklányi terheket lehetne rápakolni, ezért volt szükséges mihamarabb egy embert találni ide – a szerk.). Amúgy ismerem a fél csapatot korábbról, sokakkal játszottam, edzettem együtt annak idején. külön kiemelném Savicot, én nagyon szeretek vele együtt lenni a pályán, jó, gyors kosárlabdát játszik.

Honlap: Az eddigi benyomásaid alapján milyen a mostani DEKE?

– Valóban nem ártana egy harmadik légiós, de azt mondom, ez a keret is kell, hogy meccseket nyerjen még, ha esetleg nem változna a későbbiekben. A két szlovén srác normális, és jó erőt képvisel a maga posztján, az edzések jók, s a többiek is rendben vannak. A Kecskemét ellen szerintem van esélyünk a győzelemre hazai pályán, még ha papíron erősebb is a kerete. Voltak azért már nagyon szoros meccsei a DEKÉ-nek, vagyis nem rossz csapat ez.

Reményeink szerint Boros Gabi valóban hozzá tud tenni a gárda összeteljesítményéhez majd. A bőven 190 centi felett lévő játékos amolyan jolly joker is lehet, mert irányítani is tud (ráadásul elég magas erre a posztra), a védekezésével sincsenek gondok, de ha belelendül, megszórja magát távolról is. A pazar passzaira pedig talán még emlékeznek jó néhányan…