Kis magyar lakásrodeó

Akt.:
Kis magyar lakásrodeó
© Fotó: Archív
Több, mint lottó. Nyersz vagy buksz rajta? Állami piramisjáték! Ilyen és hasonló szalagcímekkel jelentek írások a hazai sajtóban azt követően, hogy a Parlament elfogadta a nemzeti otthonteremtési közösségekről (NOK) szóló törvényt. Petneházi Attila írása.

Sokaknál (legyen szó politikusokról vagy szakmabeliekről) nyilvánvalóan az verte ki a biztosítékot, hogy a NOK-konstrukció kísérteties hasonlóságot mutat azokkal az egykor volt, kétes hírű fogyasztói csoportokkal, melyeknek a szervezését néhány éve a honatyák (éppen a kisember védelmében) a törvény betűjével voltak kénytelenek megtiltani.

Magam nem tételeznék fel semmiféle sandaságot ez ügyben állami részről, ugyanakkor vannak kétségeim, hogy a „brókerbotrányok hazájában” vajon hányan lesznek hajlandóak a befizetéseiket egy olyan megtakarítási formában elhelyezni, amit nem véd az Országos Betétbiztosítási Alap. És ahonnan idő előtt kilépve (hacsak nem sikerül valakire átruházni a jogokat és a kötelezettségeket) a tagnak akár 10-15 évet is várnia kell arra, hogy a korábbi befezetéseihez hozzájusson.

Egy szó, mint száz: ha ön, kedves olvasó, szeretne az elkövetkező 10-15 évben kamatmentes hitelből saját lakáshoz jutni úgy, hogy egyébként nem tudhatja pontosan, hogy ténylegesen mikor lesz az öné az áhított lakás, akkor irány a legközelebbi nemzeti otthonteremtési közösség!

Petneházi Attila