Kirúgások, lecsukások és tisztogatás az ecuadori zavargások miatt

Ecuadorban több tucat rendőrtisztet tartóztattak le a szeptember 30-án történt zavargások miatt, amelyet a dél-amerikai állam elnöke puccskísérletnek nevezett.

Az eseményeket az váltotta ki, hogy a biztonsági erők tagjai tiltakozó akciókat kezdtek a fizetésük csökkentése és bónuszaik megszüntetése miatt. A demonstrációk zavargásokhoz vezettek, amelyekben a legutóbbi, csütörtöki adatok szerint 10 ember meghalt és 274-en megsérültek. Ecuador elnöke a zendülés miatt tisztogatást rendelt el az országos rendőrségnél. Az események miatt a hadseregnél is vizsgálatot kezdtek. Az államfő szerint az ország egyik korábbi elnöke, egy volt ezredes szervezte a puccsot, amelyben a rendőrök meg akarták ölni őt.

Ecuadorban legutóbb 13 rendőrtisztet függesztettek fel állásából

Ecuadorban  legutóbb 13 rendőrtisztet függesztettek fel állásából, mert részt vett a szeptember 30-ai eseményekben. Ha bűnösnek találják őket, valószínűleg kirúgják az érintetteket a rendőrségtől. A zavargások közben az ecuadori elnököt, Rafael Correát sarokba szorították egy kórházban, ahol a térdműtéte után lábadozott. A kórházban ádáz tűzharc bontakozott ki a zendülő és az államfőhöz lojális rendőrök közt. Az elnököt később a hozzá hű rendőrök és katonák egy csoportja mentette ki a megostromolt épületből.

Az események közben az ecuadori légierő katonái megszállták, és ellenőrzésük alá vonták a dél-amerikai ország fővárosa, Quito repülőterét. Ezért most fegyelmi eljárást indítottak a légierő 160 katonája ellen. A biztonsági szervek dolgozóinak bércsökkentése miatt kitört tüntetések közben a dél-amerikai állam fővárosában rendőrök és katonák egy csoportja megrohamozta a kongresszus épületét is. Ecuador másik két legnagyobb városában (Guayaquil és Cuenca) pedig rendőrök szálltak meg több kormányzati épületet. A legnagyobb zavargások azonban a fővárosban Quitóban alakultak ki, ahol a biztonsági erőknek könnygázt kellett bevetniük a tömeg szétoszlatására.

Az ecuadori elnök szerint puccskísérlet történt

Az ecuadori elnök szerint puccskísérlet történt, amelyben meg akarták ölni őt. Rafael Correa szerint az államcsínyt egy korábbi katonai ezredes, Lucio Gutierrez szervezte, aki 2003-tól 2005-ig Ecuador elnöke volt.

A történtek után önként lemondott tisztségéről az országos rendőrség főparancsnoka, három katonai ezredest pedig letartóztattak a káosz kapcsán. Ezen kívül a dél-amerikai állam hatóságai már 15 rendőrtisztet, és egy politikust tartóztattak le, valamint több száz rendőr ellen indítottak vizsgálatot a zendülésben való részvételük miatt. Az ország 42 ezer fős rendőrségében pedig tisztogatást kezdeményezett az ecuadori elnök.

– Független Hírügynökség –