Kirgizisztán: az elűzött elnök fia pénzelte a zavargásokat

kirgizisztán
kirgizisztán
Az átmeneti kirgiz kormány keddi közlése szerint az áprilisban elűzött elnök fia pénzelte az ország déli részén kitört etnikai zavargásokat.

Kirgiz tisztségviselők közlése szerint a megbuktatott elnök fiát, Maxim Bakijevet egy nappal korábban Nagy-Britanniában letartóztatták, és kérni fogják kiadatását. A múlt hét csütörtökön a kirgizek és üzbégek között kirobbant zavargásokban a legfrissebb adatok szerint 170 ember halt meg, a sebesültek száma pedig majdnem eléri az 1800-at

Az ország déli részén a múlt héten kitört zavargások “jól meg voltak szervezve”, és azokat Maxim Bakijev pénzelte – közölte Almazbek Atambejev. Az ideiglenes kirgiz kormány miniszterelnök-helyettese kijelentette, hogy küzdeni fognak a brit letartóztatásban lévő Bakijev kiadatásáért. Az átmeneti kirgiz kormány közlése szerint tízmillió dollárt adott az elűzött elnök fia a zavargások pénzelésére.

Maxim Bakijev ellen korrupciói gyanújával indítottak nyomozást a kirgiz hatóságok. Atambejev egy sajtótájékoztatón kijelentette: Bakijev “pénzmosáshoz köthető nemzetközi bűncselekményekben” vett részt.

A kirgiz nemzetbiztonsági tanács vezetője hétfőn este jelentette be, hogy Maxim Bakijevet “egy titkos akcióban” letartóztatták a brit hatóságok, amikor egy magángéppel leszállt az angliai Farnborough repülőterén. A tisztségviselő közlése szerint az elűzött kirgiz elnök fia menedéket akart kérni Nagy-Britanniában. A brit belügyminisztérium szóvivője csak annyit közölt, hogy “adatvédelmi okokból nem kommentálhatja” a letartóztatásról szóló hírt.

Kedden már viszonylagos nyugalom volt

A kirgiz egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint 170 ember halt meg, és 1767-en sebesültek meg az ország déli részén található Os, és Dzsalalabad városokban, és környékükön. A kirgiz rendőrség, valamint helyi vezetők közlése szerint a két településen kedden már viszonylagos nyugalom volt. Az AFP francia hírügynökség Os városában tartózkodó tudósítója csak szórványos lövéseket hallott, az elmúlt napokban megszokottá vált folyamatos lövéshangok helyett.

A kirgizek és üzbégek közötti összecsapások csütörtökön kezdődtek a Kirgizisztán déli részén található Os városában. A településen sok üzbég él, akik Kirgizisztán lakosságának nagyjából 15 százalékát teszik ki. A két népcsoport között hosszú ideje van feszültség: 1990-ben több százan haltak meg a két etnikum közötti harcokban, amelyek szintén Os városában és annak környékén zajlottak.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,