Kirgiz zavargások – 19 halott, 200 sérült

Tizenkilencen meghaltak és csaknem kétszázan megsérültek a kirgizisztáni zavargásokban szerdán – közölte a kirgiz egészségügyi minisztérium egyik illetékese.

Larisza Kacsibekova szerint a legtöbb embert lelőtték, de azt még pontosan nem tudni, hogy hány áldozattal végeztek a rendőrök, akik meg akarták fékezni az ellenzéki tüntetők erőszakba torkollott demonstrációját.

Az eddig adatok szerint egyébként Kirgizisztánban összesen 197-en sérültek meg a demonstrációkban: 55-en vidéki településeken, míg 142-en a fővárosban, Biskekben.

Az AFP hírügynökség helyszínen lévő riportere szerint még mindig hallani lövéseket a kirgiz fővárosban, ahol a tüntetők a kormány épületére lőttek többször is olyan Kalasnyikov fegyverekkel, amelyeket a rendőröktől szereztek meg erőszakkal.

A zavargások Kirgizisztán északnyugati tartományi központjában, Talaszban kezdődtek hétfőn. A kormányellenes tüntetések szerdára már a fővárosra, Biskekre is átterjedtek: itt a demonstrálók elfoglalták többek közt a köztelevízió épületét is. Korábbi hírek szerint ellenzéki tüntetők megölték a kirgiz belügyminisztert és túszul ejtették a miniszterelnök-helyettest. A kirgiz miniszterelnök, Danijar Uszenov szükségállapotot hirdetett és mindenütt kijárási tilalmat vezettek be a fővárosban.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,