KIRGIZ ZAVARGÁSOK – Kifosztották a kirgiz elnök otthonát

Fosztogatók hatoltak a kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev otthonába és széthordtak minden mozdíthatót – számolt be róla szerdán az orosz Interfax hírügynökség.

Az Interfax szerint nagy műanyag zsákokat cipelő embereket láttak kijönni a kirgiz államfő biskeki házából, a csomagokban ruhák, ágynemű, edények és szőnyegek is voltak. Azt egyelőre nem tudni, hogy maga a kirgiz elnök hol tartózkodik, miközben az ellenzékiek demonstrációja végigsöpör Kirgizisztánon.

A legutóbbi hírek szerint legkevesebb 21-en meghaltak, és 225-en megsérültek az összecsapásokban. Ellenzéki források szerint viszont a halottak száma eléri a 100-at.

Az ellenzéki tüntetők szerdán már a kirgiz parlamentet és több kormányzati épületet is megrohamoztak Biskekben.

A zavargások Kirgizisztán északnyugati tartományi központjában, Talaszban kezdődtek hétfőn. A kormányellenes tüntetések szerdára már a fővárosra, Biskekre is átterjedtek: itt a demonstrálók elfoglalták többek közt a köztelevízió épületét is. Korábbi hírek szerint ellenzéki tüntetők megölték a kirgiz belügyminisztert és túszul ejtették a miniszterelnök-helyettest. A kirgiz miniszterelnök, Danijar Uszenov szükségállapotot hirdetett és mindenütt kijárási tilalmat vezettek be a fővárosban.

– Független Hírügynökség –