Kirgiz választások: a nacionalista párt vezet

A nacionalista Ata-Zsurt nevű párt szerezte a legtöbb szavazatot a vasárnapi kirgizisztáni parlamenti választásokon – derült ki a hétfőn nyilvánosságra hozott részleges eredményekből. A 88 százalékos feldolgozottság után úgy tűnik, hogy öt párt jut be a 120 fős parlamentbe, és koalíciós kormány fog alakulni.

A majdnem végleges eredmények szerint öt párt érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. Közülük a nacionalista Ata-Zsurt érte el a legjobb eredményt 8,63 százalékkal, így várhatóan ők vezethetik majd a koalíciós tárgyalásokat. Az áprilisi zavargásokat követően hatalomra került átmeneti kormányt támogató Szociáldemokrata párt szerezte a második legtöbb szavazatot (7,97 százalék).

Őket a harmadik helyen az oroszbarát Ar-Namisz párt követi (7,11 százalék), amely az első eredmények után még úgy tűnt, hogy első helyen fog végezni. Rajtuk kívül még egy ellenzéki és egy kormánybarát párt jutott be a kirgiz törvényhozásba. A részvételi arány 56,59 százalékos volt. A bejelentett százalékos eredmények nem a leadott szavazatok arányát mutatják, hanem a voksok számát az összes választásra jogosult állampolgár számához viszonyítva.

A választásokat a júliusban elfogadott új alkotmány alapján tartották

A választásokat a júliusban elfogadott új alkotmány alapján tartották, amelyet a Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök elűzéséhez vezető tüntetések után terjesztett be az átmeneti kormány. Az új alkotmány jelentősen csökkenti az államfő hatalmát, és egyben nagyobb szerepet ad a kormányfőnek. Az új alaptörvény értelmében öt évente parlamenti választásokat kell kiírni. Az elnök hivatali idejét hat évben határozták meg, az újraválasztás lehetősége nélkül.

– Független Hírügynökség –