Gyermeknap

2020.05.31. 11:30

A kiegyensúlyozott és boldog gyerekkor titka

A pszichológus szerint szülőként akkor tesszük a legjobbat, ha rugalmasan alkalmazkodunk a gyerekhez.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Minden szülő a legjobbat akarja gyermekének, s arra törekszik, hogy igazán boldognak lássa őt. Na de milyen a boldog gyermek, s szülőként mit tehetünk azért, hogy kiegyensúlyozott gyermekkort biztosítsunk számára? Gyereknap alkalmából erről kérdeztük Posztós Réka pszichológust.

A szakember szerint a boldog gyermek kiegyensúlyozott, biztonságban érzi magát, s szeretve van. Bátran kérdez, kíváncsi és nyitott a világ dolgai felé, közben pedig folyamatosan felfedez.

Jelen lenni

– A gyermek lelkiállapotát ugyanakkor alapvetően befolyásolja a családi légkör, ebben is az anyát szoktuk kiemelni meghatározónak, hiszen ő a gyermek elsődleges kapcsolata – fogalmazott Posztós Réka.

„Ha az anya nem érzi magát biztonságban, nem nyugodt, hogyan is tudná ezt az érzést megadni gyermekének?”

– Éppen ezért abszolút egyetértek Vekerdy Tamás elismert gyermekpszichológus gondolataival, miszerint gyereket csak boldog anya tud nevelni. Üres kosárból ugyanis nem lehet kínálni – tette hozzá.

Hozzátette: természetesen vannak olyan nehéz helyzetben lévő családok, ahol egy-egy családtagnak többszörös terheket szükséges a hátán vinnie. Számukra is az segíthet, ha megtanulnak jelen lenni a mostanban, tudatosan keresni a szépet, jót, kellemeset, és megélni azt, bármilyen apróság is legyen.

Mindenki számára megfogadandó ugyanakkor, hogy megtanuljuk a fókuszt az örömökön tartani, hiszen így nagyobb valószínűséggel kerüljük el a negatív gondolataink őrjítő spirálját.

Egyéni, mi a fontos

A médiából sokszor halljuk azt, hogy töltsünk a családdal minőségi időt. A pszichológus magyarázata szerint ez azt jelenti, hogy együtt, közös cselekvésben éljük meg a helyzet nyújtotta örömöt, mely által így mindannyian töltődünk benne. – Közös élményeket szerzünk, amikből szép emlékek válnak, melyekre visszagondolva boldogság tölt el újra bennünket – ezeknek az élményeknek az emléke is energiával tölti fel érzelmi raktárainkat – jegyezte meg.

S mi lehet meghatározó élmény egy gyermek számára? A pszichológus szerint szinte bármi. – Minden ember saját „szemüvegén” keresztül értékeli a napi történéseket. Ami nekem elhanyagolható esemény, az másnak lehet, hogy meghatározó tétel. Nincs ez másként a gyermekeknél sem, sőt! Mivel a kisgyermekek gondolkodása még különbözik a felnőttekétől, és számunkra furcsának tűnő kapcsolatokat és magyarázatokat is elfogad, ismereteinek hiánya okozta „lyukakat” betöm néha fantáziaképekkel – így talán még kiszámíthatatla­nabb, mi lesz fontos számukra. Persze vannak olyan életesemények, amik mindenképp traumatizálóak lehetnek (szülő elvesztése, operáció, súlyos baleset) és vannak, amik biztosan pozitívan meghatározzák a saját magához fűződő viszonyát (szülők szeretete, biztonság megélése). De minden ember más és más, így úgy gondolom, hogy ezeken felül nem érdemes általánosításokat tenni – mutatott rá a szakember.

Maradjunk ösztönösek!

Ma már számos könyv rendelkezésre áll a szülők számára, mely mind abban próbál segíteni, hogy a lehető legjobban neveljenek. De vajon van-e jó szülői stratégia? Posztós Réka úgy gondolja, minden gyermek egyedi és megismételhetetlen. Véleménye szerint a jó szülői stratégia a gyermekhez rugalmasan alkalmazkodó. Persze van néhány csapásvonal, amit érdemes követni, például megfelelően rugalmas szabályokat adni a gyerkőcnek. – Sokféle elméletet fogalmaztak már meg neves kutatók a gyermekneveléssel kapcsolatban. Nem csoda, ha a gyakran egymásnak ellentmondó tanácsok elbizonytalanítják a szülőket. A tökéletes szülő próbál alapos lenni, minden „előírásnak” megfelelni, így egyre inkább rászorul a sokszor maximalista előírásokra és elméletekre. Ennek eredményeképpen egyre inkább feledésbe merül a legfontosabb dolog: a szülői gondoskodás ösztönös volta, a gyermekünkre való tényleges lelki ráhangolódás, ami lehetővé tenné azt, hogy gyermekünk biztonságban, szeretve érezze magát – hívta fel a figyelmet a szakember.

Pálfi-Tóth Zoé

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában