Helyi közélet

2013.12.09. 18:07

Advent és zene a katonákkal

Debrecen - Évről-évre telt ház előtt adnak adventi koncertet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonazenészei. Idén csaknem ezer ember gyűlt össze a debreceni Kölcsey Központ Nagytermében.

Debrecen - Évről-évre telt ház előtt adnak adventi koncertet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonazenészei. Idén csaknem ezer ember gyűlt össze a debreceni Kölcsey Központ Nagytermében.

A tízedik éve megrendezett adventi hangversenyen Takács Attila ezredes, a Bocskai-dandár parancsnoka köszöntötte a közönséget. A parancsnok beszélt a katonazene és a helyőrségi zenekarok kialakulásának történetéről, s arról hogy a Debreceni és Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar évente zenekaronként csaknem kétszázötven rendezvényen vesz részt. Mint mondta: ez az este a zenészek számára is különleges, hiszen ilyenkor nem a katonazenéé a főszerep, s közönségük sem a megszokott.

Takács ezredes hozzátette: „Nagy öröm számomra, hogy a Főnix Rendezvényszervező Kft. és a Bocskai-dandár közötti együttműködésnek köszönhetően egyre több közös rendezvényt tudunk életre hívni. Ennek az kiváló kapcsolatnak a gyümölcse az is, hogy most itt lehetünk, s karácsonyi hangversenyünkhöz méltó környezetben ünnepelhetünk.”

Az est főszereplői, a Debreceni és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar tagjai ezúttal is különleges, egyedi, formabontó produkciókkal, hagyományos karácsonyi zenével és az alakulat életét bemutató kivetített diasorral készültek az ünnepi alkalomra. A közönség ízelítőt hallhatott többek között Liszt Ferenc Mazeppa című szimfonikus művéből, szerepelt a repertoárban a Ryan közlegény megmentése és az V. Henrik című film zenéje is. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete Honvéd Táncegyüttesének produkciója és a Valcer Táncstúdió táncosainak keringője különleges színfoltja volt az estének, Márkus Luca hangja pedig hosszú percekre varázsolta el a Nagyteremben összegyűlteket.

A rendezvényen immár hagyományosan Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője köszöntötte az egybegyűlteket, s kívánt áldott ünnepeket. A koncert végén a Lilla Téri Általános Iskola első osztályosai énekelték el a Mennyből az angyal és a Dicsőség kezdetű karácsonyi énekeket.

Markovics Zita hadnagy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában