Kirabolták a dél-afrikai rendőrminiszter-helyettes házát

Rablók törtek be a dél-afrikai helyettes rendőrminiszter rezidenciájára, ahonnan több drága holmit vittek el – jelentette kedden a dél-afrikai sajtó.

A hatóságok gyanúja szerint “belső munka” volt a hétvégi rablás. A miniszter korábban a bűnözés elleni kemény szavaival került az újságok címlapjára.

Fikile Mbalula Pretoriában lévő rezidenciáját a hétvégén rabolták ki ismeretlenek – írta a The Star című dél-afrikai lap. A helyettes rendőrminiszter az előző héten szállítatta a házba személyes tárgyait, de ő, és családja még nem költözött be. A betörést hétfőn fedezték fel a rendőrség emberei, akik a biztonsági rendszer felállítására érkeztek az épülethez.

A dél-afrikai lap információi szerint több nagy értékű tárgyat vittek el a házból, köztük egy LCD televíziót. A miniszter szóvivője megerősítette a betörésről szóló hírt, de részleteket már nem árult el.

A miniszter hivatala, és a rendőrség is azt gyanítja, hogy belső munka volt a rablás. A Star információi szerint a ház kapujánál lévő őrhelyen nem voltak rendőrök, pedig a miniszterek és helyetteseik otthonait kötelezően rendőröknek kell védeni.

Mbalula korábban a bűnözés elleni kemény hangú kijelentéseivel került a lapok címoldalára. Tavaly novemberben például azt javasolta a bűnözők ellen küzdő rendőröknek, hogy “lőjék le a rohadékokat”. 2009 júliusában pedig egy bűnözés elleni programnak a “Wanya Tsotsi” nevet adta, amely az afrikai xhosa (khossza) nyelven nagyjából azt jelent, hogy “a bűnözők össze fogják szarni magukat” – mondta el akkor a nyelv egy névtelenül nyilatkozó szakértője a SAPA dél-afrikai hírügynökségnek.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,