Nagyvilág

2008.07.12. 15:45

Észak-Korea sajnálja a lelőtt turistát

<p>Észak-Korea - Hivatalosan is sajnálkozását fejezte ki Észak-Korea amiatt, hogy katonái lelőttek egy dél-koreai asszonyt, aki turistaként látogatott a kommunista országba - jelentette az AFP szombaton.</p>

Szöul teljes vizsgálatot követel az incidens miatt, és leállította a szervezett túrákat északra.

Az észak-koreai katonák pénteken lőtték le a dél-koreai turistát. Az 53 éves asszony egy szervezett túra keretében pihent a Kumgang (Gyémánt)-hegy melletti üdülőhelyen, amikor egyik hajnalban sétára indult. Csakhogy katonai övezetbe tévedt. Phenjan szerint embereik megállásra szólították fel a nőt, aki azonban erre megiramodott. Ekkor találta el a hátát és a lábát két lövedék, amely végül megölte a turistát.

Az észak-koreai Kumgang-hegyhez 1998 óta szervez túrákat a dél-koreaiak számára a déli Hyundai-csoport. A Kumgang-hegy nemcsak a félsziget első számú természeti szépségeként ismert, az oda szervezett utazások ugyanis a két ország együttműködését és egymáshoz való közeledését szolgálják. Az incidens után Szöul azonnal felfüggesztette a helyszínre szervezett dél-koreiai túrákat.

Észak-Korea közleményben fejezte ki sajnálkozását a történtek miatt, a dokumentumot a Hyundai-csoport észak-koreai partnere adta ki - írta a Yonhap hírügynökség.

Lövöldözés Jeruzsálemben
Riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget, miután egy ismeretlen rendőrökre nyitott tüzet Jeruzsálemben. A támadó elmenekült, az egyik áldozata életveszélyben van.

Elfogták az iráni sorozatgyilkost
Letartóztatta az iráni rendőrség azt a férfit, akit az elmúlt hónapokban a Teherán melletti Karaj városában elkövetett sorozatgyilkossággal gyanúsítanak - jelentette az AFP szombaton helyi lapértesülésekre hivatkozva.

Egy nap alatt négy halálos késelés Londonban
Egyetlen nap alatt négy halálos áldozata volt a Londont elöntő késeléses bűncselekményhullámnak. A londoni polgármester pénteken tarthatatlannak nevezte a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!