Helyi közélet

2016.10.10. 14:21

Küldjön hírt! - Ünnepi megemlékezés Nagykerekiben, a Bocskai szabadságharc első győztes csatájáról

Nagykereki - <em>A Bocskai István Társaság, a Nagykereki Község Önkormányzata és a Nagykereki Református Egyházközség 2016. október 9-én 10:00 órától ünnepi megemlékezést tartott a Nagykereki Református Templomban a Bocskai szabadságharc első győztes csatája- 1604. október 5-i kereki győzelem 412. évfordulójának, és Bocskai István emlékének tiszteletére.

Nagykereki - A Bocskai István Társaság, a Nagykereki Község Önkormányzata és a Nagykereki Református Egyházközség 2016. október 9-én 10:00 órától ünnepi megemlékezést tartott a Nagykereki Református Templomban a Bocskai szabadságharc első győztes csatája- 1604. október 5-i kereki győzelem 412. évfordulójának, és Bocskai István emlékének tiszteletére.

A megemlékezés ünnepi istentisztelettel kezdődött, amelyen igét hirdetett Kovács Imre a település lelkipásztora, valamint ismertette Bocskai István nagyságát a magyar történelemben.

Bocskai Testamentumának részleteit Sárkány Viola, a Bocskai István Társaság elnöke mutatta be a megjelenteknek. Az istentiszteletet az „Új Szövetség” (Nagyvárad) hangulatos, egyben elgondolkodtató zenekari hangversenye zárta. Repertoárjukban magyar költők (Pilinszky János, Reményik Sándor, Túrmezei Erzsébet) megzenésített versei, népdalzsoltárok és ifjúsági énekek egyaránt szerepelnek.

Ezt követően a Bocskai Várkastély parkjában folytatódott az ünnepség, ahol a fejedelem mellszobránál koszorúzás keretében tiszteletüket tehették a résztvevők. A szabadságharc első győztes csatája a Nagykereki Várkastély falai közül indult, és gyűrűzött tovább, egészen a híres Álmosdi-Diószegi összeütközésig, ahol Bocskai a hajdúk segítségével ismét vereséget mért a császári csapatokra.

Az ünnepségen közreműködtek: v.Erdei József előadóművész, Új szövetség zenekar (Nagyvárad) és a nagykereki Bocskai Dalkör.

- Dávid Ildikó Tünde -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában