Kiosztották a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010 díjakat

Kihirdették a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010 díjakat hétfőn este egy borkóstolással egybekötött rendezvényen Budapesten. Három csúcskategória volt, a vörös, a fehér és a desszertbor.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az akadémia borversenye ugyanolyan, mint bármelyik másik megmérettetés az országban: hivatalos döntőbírák döntenek. Idén az ország 168 pincészetéből több mint 170 borral neveztek, köztük ismert borászok is.

Pálinkás József szerint az akadémia így próbálja a magyar borászok iránt érzett támogatását kifejezni. A magyar bor ugyanis egy világhírű termék és része a magyar gasztronómiának.

Az akadémia bora díj anyagi elismeréssel nem jár – mondta Pálinkás József. A győztes italokat azonban az MTA felszolgálja a minden évben megrendezett akadémiai bálon, illetve a rendezvényein és éttermében. Emellett az akadémia vendégei, akiknek kedveskedni kívánnak, szintén a győztes borok egyik kaphatják meg.

A legjobb vörösbor a Tiffán Zsolt és Tiffán Ede pincészetéből származó Cuveé Carissime lett, míg a fehérborok kategóriájában a Mátraalja borvidék 2008-as évjáratú Mátrai Hárslevelűje győzedelmeskedett. A legjobb desszertbor díját pedig a Tokaj-Hegyalja borvidék Úri Borok Pincészetének 1999-es évjáratú, 6 puttonyos Tokaji Aszúja érdemelte ki.