Sport

2014.09.30. 17:27

Debreceniként a BL-ben

Debrecen - Cívisvárosi partjelző lengetett Wesley Sneijderéknek Isztambulban.

Debrecen - Cívisvárosi partjelző lengetett Wesley Sneijderéknek Isztambulban.

Talán csak kevesen tudják, de volt egy debreceni résztvevője is a két hete lejátszott Galatasaray–Anderlecht (1–1) Bajnokok Ligája-mérkőzésnek, még pedig a pályán: Vad II István játékvezető egyik asszisztense Berettyán Péter volt. A cívisvárosi fiatalember először lengethetett a BL-ben, ennek kapcsán kérdeztük az isztambuli élményeiről.

Sportszerű törökök

– Az elitligában még nem működtem közre korábban, mondanom sem kell, csak pozitív benyomások értek – kezdte a sportember. – A menetrend a szokásos volt, egy nappal a meccs előtt érkeztünk meg a helyszínre, majd a kilencven percet követő napon utaztunk haza. A BL-ben szerepelni, legyen szó a labdarúgókról, edzőkről vagy éppen a játékvezetőkről, mindenki számára felfokozott várakozással jár, különösen úgy, hogy tudtuk, rendkívül parázs hangulatra számíthatunk a Türk Telekom Arénában. Korábban Kolozsváron a CFR ellen már láttam, milyen atmoszférát képesek teremteni a Galata fanatikusai, de hazai pályán, közel 30 ezren még csodásabb volt a szurkolásuk. Az óriási hangzavar ellenére sem az ellenfelet, sem a játékvezetőt nem „bántották”, inkább a sajátjaik biztatásával voltak elfoglalva. Sportszerűek voltak, nyilván nem akarták egy esetleges büntetéssel nehezíteni a klub dolgát – tette hozzá.

A hajdúsági futballbíró elmondta, a találkozó UEFA-ellenőre megvolt elégedve a magyar hatos fogat (a vezetőbíró, a két-két asszisztens és alapvonali bíró illetve a tartalék játékvezető) ténykedésével. – A bírók is csapatként funkcionálnak, ahogyan a futballisták, a hat embert együttesen értékelik ilyenkor – számolt be Berettyán. A sportember számára nem volt különösebben furcsa, hogy olyan világsztárok futkároztak az orra előtt a gyepen, mint Gündogan, Sneijder vagy Pandev.

– A kölcsönös tisztelet jellemzi a labdarúgók és a bírók kapcsolatát a sportág legmagasabb szintjén. Ahogyan nyilván a focisták sem mennek oda autogramért mondjuk Kassai Viktorhoz, aki vezetett már BL-finálét, úgy a játékvezetők is megszokták a sztárok közelségét. Tulajdonképpen mindenki elismert a maga terültén, aki ott lehet a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában.

Számunkra minden alkalommal 22 játékos küzd a gyepen, nem számít a meccs idejére, kit hogyan hívnak – nyilatkozta Berettyán Péter, aki a kollégáival a hétvégén egy katari első osztályú mérkőzésen, hétfőn a Katar–Üzbegisztán találkozón, azt követően pedig az U21-es Eb-selejtező egyik playoff-meccsén működik közre. A következő hetekben aztán vélhetően jöhet egy újabb BL-, vagy EL-összecsapás.

HBN-TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!