Kinyitotta kapuit a Debreceni Egyetem, a diákok meg jól beléptek rajta

Megkezdődött a DExpo, a Debreceni Egyetem nyílt napja
Megkezdődött a DExpo, a Debreceni Egyetem nyílt napja - © Fotó: Matey István
Debrecen – A kétnapos eseményen bepillantást nyerhetnek a nyüzsgő egyetemi életbe a középiskolások.

Idén is több ezer iskolást várnak 10. alkalommal rendezett egyetemi nyílt napokra. A hazai felsőoktatás élvonalába tartozó, legtöbb karral rendelkező Debreceni Egyetem gazdag kínálatában a középiskolások nagy valószínűséggel megtalálják azokat a területeket, amelyeken folytatni szeretnék a tanulmányaikat.

Szülők ajánlották

A DExpo első napján is hatalmas tömeg gyűlt össze az intézményben. – Nagyon jó itt az oktatás, édesanyám is itt végzett. Engem az orvosi, gyógyszerész és vegyészmérnöki képzés érdekel, amelyekről itt a nyílt napon megkaptam a szükséges információkat – nyilatkozta a Naplónak Demjén Flóra, aki a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumából érkezett. Borzáné Erdős Marianna fiával érkezett Mádról. – A fiam a Tokaji Ferenc Gimnáziumba jár informatika szakra, és a mérnökinformatikus képzést célozzuk meg. Debreceni vagyok, édesanyám is itt él, így kézenfekvő lenne, ha a gyermekem itt tanulhatna. Én is itt tanultam és dolgoztam is, szeretném, ha a fiam is megismerné az egyetemet.

Népszerű a pszichológia

Ungvári Ádám Szolnokról, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumból látogatott el az egyetemre: – A pszichológia és a biológia képzés a vonzó számomra. Sok jót hallottam az egyetemről, és mivel a szüleim Nyíregyházán élnek, közel is van – válaszolta. Czip Alexandrának gyermekkori célja, hogy bekerülhessen az egyetemre: – Leginkább a pszichológia szak érdekel, tetszik maga az egyetem, színvonalas az oktatás és jó a közösség, a testvérem is ide járt – mondta.

Határon túlról is

– Az egyetem vonzáskörzete leginkább Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, de érkeznek hallgatók az ország nyugati részéből és a határon túlról is. A magyar egyetemek között pedig itt tanul a legtöbb külföldi hallgató, 99 országból több mint 4500-an. Aki itt folytatja a tanulmányait, nemzetközi környezetbe csöppen – mondta Bartha Elek, oktatási rektorhelyettes.

HBN–VK​
hirdetés