Kinyílik a svájci bicska

Akt.:
Kinyílik a svájci bicska
© Illusztráció: Getty Images
Amikor a társaságban valaki feldobta, hogy egy fiatal házaspár (a férfi közgazdász, a nő pedig kutatóorvos) két év svájci tartózkodás után itthon lakást keres, arra gondoltam, hogy biztos ők is besokalltak, meg, hogy persze, van az a pénz, csakhogy azzal a fránya honvággyal nem számoltak, ezért hazajönnek. Petneházi Attila jegyzete.

De kiderült, hogy szó nincs ilyesmiről (na jó, a honvágy tényleg gyötrő tud lenni, de ha látja az ember a végét, mégiscsak elviselhető), egyszerűen az elmúlt két évben felgyülemlett megtakarításuknak keresnek helyet. Olyan országba sodorta őket a jósoruk, ahol a bérből és fizetésből élő értelmiségi megteheti, hogy alpesi környezetben házat béreljen, s mellette félre is tegyen.

A svájci és a magyar jegybank adataiból kiderül, hogy az átlag svájci 17-szer gazdagabb, mint az átlag magyar, és megtakarításaikért ők hétszer annyit tudnának vásárolni, mint mi. A svájci lakások több mint tízszer annyit érnek, mint a magyarországiak. Oké, hogy a példánkban szereplő házaspár egyike sem mosogatással keresi odakint a betevőt, de ettől még a számok beszédesek; azt duruzsolják a politikusaink fülébe, hogy ha egyszer elengedik több százezer ifjú honfitársuk kezét, később két kézzel kaphatnak utánuk; hiába…

– Petneházi Attila –


Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.