Kínhalállal akarta megölni és felgyújtani a saját anyját a debreceni férfi

Akt.:
Debrecen – Szerencsére a nő nem sérült meg, és az épület se változott „pokoli toronnyá”.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy debreceni férfi ellen a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a Debreceni Törvényszéken – tájékoztatta a Naplót dr. Pocsai Edit főügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

Végső elkeseredés

A depresszív hajlamú, 30 éves vádlott az édesanyjával élt egy debreceni többemeletes ház önkormányzati lakásában.

A bűncselekmény elkövetése előtti hónapokban a levert hangulata egyre inkább láthatóvá vált a környezete számára. 2017. szeptember 13-án az anyjával házimunkát végeztek, majd a férfi lefeküdt aludni. 16 óra körül ébredt fel, ám ideges, ingerült volt, s nem szívesen reagált az anyja kérdéseire.

Elhatározta, hogy elmegy sétálni, de előtte a sértettre kívülről rázárta a szobaajtót. A vádlott hosszas bolyongás után másnap fél 7 körül érkezett haza, amikor is végső elkeseredésében – mivel értelmetlennek tartotta az életüket – elhatározta, hogy anyjára gyújtja a lakást.

Ruhaneműkből kupacot halmozott fel a sértett szobájának ajtaja elé, azt leöntötte étolajjal, meggyújtotta, és elhagyta a lakást. A lakásból füst gomolygott ki, amit az egyik szomszéd észrevett. Azonnal értesítette a portaszolgálatot. A sértett lakásának ajtaját feltörték, az asszonyt a bezárt szobából kimenekítették.

Gyors segítség

A vádlott által gyújtott tűz intenzitása nem fejlődött ki, tökéletlen égés keletkezett.

Emiatt tömény füst alakult ki a lakásban. A vádlott kívánta az édesanyja halálának bekövetkezését. Ha az általa okozott tűz ténylegesen kifejlődik, és bejut a szobába, ott füstmérgezés és égés következtében különös szenvedéssel a sértett halálát okozta volna. Életét a gyors beavatkozás mentette meg.

Az előzetes letartóztatásban lévő (a bűncselekményt beismerő) vádlott ellen az ügyészség fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

HBN