Kinek az igaza?

Kinek az igaza?
© Fotó: time.com
Milyen ironikus, egy nappal azután, hogy a Fidesz hangsúlyosan a bevándorláspárti politika ellen foglalt állást, a Financial Times Angela Merkelt választotta az év emberévé. Ratalics László írása.

A magyar kormányzó párt szerint a felelőtlen Brüsszel elárulta a keresztény Európát (Rogán Antal), míg a neves londoni gazdasági szaklapnál úgy látják, támogatói szemében a német kancellár olyan időszakban vált erőteljes erkölcsi vezetővé, amikor a globális politika zömét rövid távra szóló számítások uralják. „Ha elkezdünk bocsánatot kérni, amiért barátságos arcot mutatunk rendkívüli helyzetekben, akkor ez nem az én országom” – védte befogadó politikáját a világ legbefolyásosabb hölgye, akiről, ugye, kissé nehezen feltételezhető, hogy Soros György távirányítaná Tel-Aviv és Washington között repkedve, nyilván ettől még bárki higgye, ami jólesik. Szájer Józsefről nem gondolnám, hogy a végletes összeesküvés-elméletek híve, de vasárnap ő is megkérdőjelezte minden uniós politikus felelős magatartását, aki „olyan mértékben rabja az ideológiai álomvilágnak, hogy a véres valóság sem képes felébreszteni”.

Van okunk kétségbe vonni bármelyikük őszintéségét? Aligha. Mindenkinek igaza van, legalábbis a saját közege felől nézve. Tanulság? Talán annyi, hogy a bevándorlás összetett kérdésére az Európai Unió sem adhat leegyszerűsített, minden tagországára nézve ugyanolyan választ.

– Ratalics László –