Kincstári és közlekedési kormánybiztost neveztek ki

Budapest – Kinevezték a Magyar Államkincstár (MÁK) átalakításáért felelős, valamint a közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztost, a döntés a szerdai Magyar Közlönyben tették közzé.

A kormányhatározat szerint a MÁK szervezeti átalakításával összefüggő feladatokat 2016. július 1-től 2017. március 31-ig Mészáros József látja el. A döntés értelmében a kormánybiztos egyebek mellett javaslatot tesz a Magyar Államkincstár feladatainak bővítésére, részt vesz az átalakítás végrehajtásához szükséges jogszabály-módosítások előkészítésében. A kormánybiztos – a feladatkörének ellátásához szükséges mértékben – tájékoztatást kérhet a Magyar Államkincstár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetőitől, részükre feladatokat határozhat meg.

A közúti és kötöttpályás közlekedési infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok ellátására Homolya Róbertet nevezték ki. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormánybiztos koordinálja majd az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) forrásokból finanszírozott fejlesztésekkel kapcsolatos állami feladatokat, összehangolja a fejlesztésekben részt vevő államigazgatási szervek és állami vállalatok tevékenységét. Emellett részt vesz a fejlesztésekhez kapcsolódó útügyi műszaki szabályozás – jogszabály, szabvány, műszaki szabályzat – előkészítésében is.

A határozat szerint a kormánybiztos előzetesen jóváhagyja a fejlesztések megvalósítását szolgáló valamennyi költségvetési előirányzat felosztásához kapcsolódó – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, valamint más illetékes államigazgatási szervek, szervezeti egységek által előkészített – döntési javaslatokat.

A kormányhatározat szerint Homolya Róbert a nemzeti fejlesztési miniszterrel együtt irányítja a költségvetési, az IKOP és a CEF forrásokból finanszírozott fejlesztésekkel kapcsolatos állami feladatok koordinációját ellátó szerveket, szervezeti egységek vezetőit, valamint együtt gyakorolják a Magyar Államvasutak Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Kft. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. feletti tulajdonosi jogkört a kormánybiztos feladat- és hatáskörébe tartozó ügyekben. A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, feladatainak ellátását pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter közreműködésével biztosítja.

A határozatok a közzétételt követő napon lépnek hatályba.

– MTI –
hirdetés