Kincsekre lelt, ahol megfordult

Akt.:
Úgy csillognak, mint a gyémántok
Úgy csillognak, mint a gyémántok - © Fotó: Matey István
Debrecen – Fürtös György azt vallja, az ásványgyűjtés nemcsak arról szól, hogy valaki hazaviszi, és elrakja magának ezeket a kincseket, hanem egyúttal az utókornak is. Hiszen a gyűjtő a tudományt is szolgálja: ha a bányákat bezárják, a gyűjtemények tanúskodnak majd, hogy hol, milyen ásványok voltak.

– Néha egyet-egyet elvágok, s megnézem, mi lehet benne. Csodálatos dolog, hogy sok millió év után én látom először, ami belül van! Azt szeretném, hogy mindenki érezze, amit én. A páromnak is mindent elmagyarázok, megmutatok, és már ő is elkezdett csiszolni. Ez pedig nekem nagy szó – mondja Gyuri bácsi.

Komlói bánya

Kétfajta borostyánt mutat, a balti borostyánt, azt a Balti-tengerből mossa ki a víz, 35 millió éves lehet, és a madagaszkári, az legfeljebb 1000 éves, érezhető, hogy puhább, és a színe is más. Vannak ásványai, amik enyhén sugároznak, a pécsi uránbánya meddőjéről, piritek a komlói bányából. Máramarosi gyémánt, ami valójában kvarckristály, de gyémántnak hívják, mert nagyon tiszta ásvány. Rodokrozit, mutat egy rózsaszínre, ezt Erdélyben, Kapnyikbányán egy patakban találta, avatatlan szemnek egy darab kő.

Mérgező arzén, diszkókövek

– Találtam patakban jáspist Ausztriában, az Alpokban. Van laborásványom is, egy bizmut, mesterségesen készült, piramis alakra kristályosodott ki – tette hozzá. Megnézzük még a megalodon, az őscápa megkövesedett fogát, van Parádsasvárról gipsz, Ukrajnából medvefog, Szovátbányáról megkövesedett csigaházak. Egy kő, amit a sógora hozott a johannesburgi aranybányából, de persze nincs aranytartalma, azt veszélyes lenne megfújni. Fonyról faopálok, Pécsbányáról görgetegkő, Arizónából egy megkövesedett fatörzs darabja. Van mérgező arzén is ásvány formában, nem szabad hozzányúlni. Felsőpetényből aragonit, Erdőhorvátiból egy meteorit, amelynek megolvadt fém a külseje, de soha nem rozsdásodik, tiszta fantasztikum. Telkibányából opál, megkövesedett dinoszaurusz-ürülék, tényleg felismerhető a formája. Fehér hialit, ami speciális fény alatt libazölden világít. Diszkókövek.

Majd tovább sorjáznak a történetek, ásványok keletkezéséről, kalandos utazásokról, Gyuri bácsi különleges életútjának pillanatairól. Elmerülünk a kövek világában, vulkánok kitörésében, vegyületek keveredésében, halmazállapot-változásokban, színekben, formákban, ismeretlen tájak titkaiban. Gyuri bácsi lelkesedése magával ragadó. Egészen másképp nézek a kövekre ezentúl.

PtkI


Pappné Sonka Katalin a gyűjteménye egy részével
Körösszakál - Szereti bemutatni hobbija eddigi eredményét a tányérok gyűjtője. Több mint ezer festett falitányér tulajdonosa Pappné Sonka Katalin. A különböző mintázatú és díszítésű tányérokat a lakása különböző helyein tartja falra akasztva. Ahhoz, hogy a gyűjtemény mindig mutatós legyen, gondo...

Pécsi Sándor, az értékmentő
Földes - Kutatásvágyának, gyűjtőmunkájának eredménye, hogy múltunk, elődeink élete, használati tárgyai nem mennek feledésbe. A családhoz, a szülőföldhöz kapcsolódó múlt egykor használt munkaeszközeinek tárháza található Földesen, a Dózsa György utcában. A kétlakóházas nagy telken Pécsi Sándor mag...