Kincs alattunk

Áder János Debrecenben
Áder János Debrecenben - © Fotó: Derencsényi István
Ahogy Áder János a szájához emelte a poharat és belekortyolt a vízbe, fel sem tűnt, csak amikor nem sokkal ezután arról beszélt, hogy évente 10 ezer, hat­évesnél kisebb gyerek hal meg fertőzött víztől, akkor egyszeriben jelentőséget kapott a mozdulat. Égerházi Péter írása.

És akkor is, amikor „vízmenekülteket” emlegetett, akik Szíriát részben a klímaváltozás okozta vízhiány miatt kirobbant polgárháború miatt hagyták el. Hogy mekkora kincs, azt csak azok az emberek és azok a gyászoló afrikaiak tudják igazán. Nekünk természetes, hogy van, olykor egy csőtörés miatt annyi elfolyik, ami egy kisebb etióp falu lakosságának egy évre elegendő lenne, s észre se vesszük. Ilyen természetességgel nem vesznek tudomást a közelgő bajról azok, akik nem érzik a saját bőrükön a klímaváltozás hatásait. Lehetne sorolni azokat a találmányokat, melyek páncélszekrényekbe zárva végzik, nehogy valakik üzleti érdekei sérüljenek. Hogy közben emberek millióit lehetne megmenteni, országnyi lakosságnak lenne jobb? Kit érdekel, fő a profit, mert anélkül már nem is élet az élet, főleg extrákkal. Ezért nem lehetünk túlzottan optimisták, még ha a saját sorsunkról is van szó, és bele is dögölhetünk. Valamiért ilyenné fejlődött az újkori ember. Vannak a jó, de szegény párák, és a gazdag kőszívűek. Nekünk, magyaroknak azért reményt adhat a víz, gondoljunk csak Áder János mozdulatára.

– Égerházi Péter –


Választhatunk, milyen országban akarunk élni
Debrecen – Áder János köztársasági elnök tartott előadást a klímaváltozás következményeiről kedden az Agrártudományi Központban.