Kínaiul és oroszul is érdemes tanulni

Kínaiul és oroszul is érdemes tanulni
© Fotó: Matey István
Debrecen – A Debreceni Egyetemen összesen ötvennégy szakon folyik angolul az oktatás.

Százöt országból több mint ötezer hallgató tanul ma Magyarország legszélesebb képzési kínálatú felsőoktatási intézményében, a Debreceni Egyetemen. A határainkon átnyúló kapcsolatok jelentősége vitathatatlan: az angol nyelven tanulók aránya az elmúlt tizennégy évben 1177 hallgatóról 5077-re emelkedett. Mindezeket prof. dr. Bács Zoltán kancellár ismertette „A hallgatói mobilitás stratégiai jelentősége a felsőoktatás nemzetközivé válásában” című konferencián, pénteken.

Tanulni és szórakozni is

Az idén harmincéves, kezdetben Erasmus-, majd Erasmus+ néven futó ösztöndíjjal több száz diák utazik el évente egy idegen országba szakmai gyakorlatra vagy tanulmányutakra. Egyszersmind évente szintén több százra tehető azoknak az oktatóknak és hallgatóknak a létszáma is, akik a Debreceni Egyetemet választják.

Bács Zoltán kancellár | Fotó: Matey István Bács Zoltán kancellár | Fotó: Matey István ©

– A tudás mellett olyan közösségi élményeket és életkörülményeket teremtünk a hallgatóknak, melyek fontosak a fiatalok számára. Ilyen például az International Food Day, amelyben a külföldről érkező tanulók elkészíthetik az országukra jellemző ételeket, és bemutathatják kultúrájukat. Ez a rendezvény hatalmas népszerűségnek örvend, csakúgy, mint a nagyszabású tanévnyitó show, a YoUDay, mely már kétszer töltötte meg a Nagyerdei Stadiont – mondta a kancellár. Kitért a mindennapok sportolási lehetőségeire is, melyeket a nemrégiben átadott Stadion UniFit Fitness & Gym Center és a jövőre megépülő teniszközpont is tovább bővít.

Megnyerni a külföldieket

Fontos fogalom a hallgatói mobilitás, ám az európai egységen kívülre is kell tekinteni. A jövő nyelve ma már a kínai és az orosz is.”

Ezt prof. dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora mondta, kiemelve az intézmény három fontos stratégiai partnerét, Oroszországot, Kínát és Indiát. Dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára elmondta, jelenleg 65 felsőoktatási intézmény található Magyarországon, melyek több, mint fele kínál idegen nyelvű oktatási és kutatási programokat. Az angolon kívül jelentős a német, francia, orosz és kínai nyelv is. Elmondta, hazánkban több mint 160 országból mintegy 32 ezer külföldi hallgató tanul. Ebben a Debreceni Egyetem több, a már említett, több mint ötezer külföldi hallgatójával az élen jár. A Magyar Rektori Konferencia a nemzetköziesítés eléréséhez többek között nemzetközi tanácskozásokat és nyári egyetemi programokat is szervez. Dr. D. Guillermo Palao Molerno, a Valencia Egyetem nemzetközi rektorhelyettese elmondta, őket az állami szervezetekkel kötött kétoldali megállapodások, valamint a nemzetközi vásárokon való részvétel segíti abban, hogy külföldi hallgatókhoz „jussanak”.

Az orvosképzés viszi a prímet

Ma hazánkba más országok hallgatóit toronymagasan az orvosképzés, majd a gazdaságtudomány és agrár területe vonzza. Dr. Kovács Barnabás kutatásvezető és főkonzul kutatásából az is kiderült, hogy a vélemények szerint a magyar egyetemek olyan tudást adnak, mely a világ munkaerőpiacán megállja a helyét. Elhangzott: egy, a Felvi mintájára létrehozott angol nyelvű honlap, valamint az intézmények szintén angol nyelvű weboldala sokat segíthetne a külföldi hallgatók megnyerésében.

HBN–VK


Fotó: Matey István
Debrecen – Ma a globális gazdasági pályán maradni csak tudással, kutatással, innovációval lehet; a tudás a versenyképesség devizája lett – jelentette ki dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője pénteken, a Magyar Rektori Konferencia kerekasztal-beszélgetésén. Mint ...

A Debreceni Egyetem és a Magyar Rektori Konferencia konferenciája
Debrecen - Megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak akkor is, ha már rendelkezik - akár több - nyelvvizsgával - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken a Debreceni Egyetemen...