Kínai hatalomváltás – Lezárult a pártkongresszus küldötteinek a megválasztása

Peking, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) – Összesen 2270 küldötte lesz a Kínai Kommunista Párt (KKP) 18. kongresszusának, és összetételük tükrözi a központi bizottság által megszabott arányokat – derült ki a párt hétfői, Pekingben nyilvánosságra hozott közleményéből.

A kongresszusra hivatalosan “az év második felében” kerül sor, és azon jelentős változások várhatók a legfelsőbb pártvezetésben.

A küldötteket a helyi kongresszusokon választották április és július között. Soraikban ott van a kommunista párt jelenlegi kilenctagú csúcsvezetése. A különböző szintű pártvezetők mellett a küldöttek között ott lesznek a többi között a gazdasági élet, a tudomány és technika, a nemzetvédelem, az igazságügy, az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a sport és a társadalmi szervezetek képviselői is – állt a közleményben.

A korábbinál nagyobb mértékben – legalább 32 százalékban – lesznek a küldöttek között a társadalom legalsóbb szintjeinek a képviselői. A hivatalos rendelkezés szerint a pártfunkcionáriusok aránya nem lehet több 68 százaléknál.

MTISporthírek