Kínai gyógynövények: Lycium (Goji)

Egy különleges vörös bogyó, amelyet hagyományosan Kína Xingjiang és Ningxia tartományában és Mongóliában termesztenek.

A Lycium barbarum más néven Goji kétszikű lágyszárú növény. Gyümölcsök érése augusztus, szeptember körül esedékes, fogyasztása leginkább aszalva ajánlott.

Nemcsak eszik a Goji bogyót, hanem levét is fogyasztják, különösen azokban a régiókban, ahol termesztik, teába keverve is közkedvelt ital.

A Goji bogyó hihetetlenül tápláló. Napi ajánlott adagja 10-30 gramm (maximum 15 szemet lehet reggel és este enni az aszalványból), s e mennyiségben súlyához képest több C vitamin van, mint a narancsban, több béta-karotin, mint a sárgarépában, és több vas, mint a sztékben.

A világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamin-t tartalmazó gyümölcs.

A béta-karotinról tudott, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket és a bőrt is védi a nap káros sugaraitól.

A Goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit. Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunredszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is.

És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunredszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.

Vigyázat a zöld termések, hajtások atropin-mérgezést okozhatnak!