Kínai befektetők érdeklődnek Tiszafüred iránt

Tiszafüred – A magyar kormány keleti nyitás politikájának megfelelően Tiszafüred is tárgyal kínai befektetőkkel.

Szerdán Liaocheng városból érkeztek komoly, legalább 100 millió eurós forgalmat bonyolító cégek vezetői a Tisza-parti városba, hogy a helyszínen tájékozódjanak a helybeli befektetési lehetőségekről. Mint azt Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere elmondta, néhány hónapja már egyeztettek Magyarországon beruházni szándékozó kínai befektető csoportokkal, akik igen jó véleménnyel voltak a településről. Egyebek mellett azért is, mert Tiszafüred egy olyan kedvező fekvésű település, ahol mind a mezőgazdasági, mind pedig a gyáripari befektetéseknek van létjogosultsága.

Tolltól az autóig

Tetszett nekik, hogy közúton, vasúton és víziúton is megközelíthető a város. Természetesen a helybeliek bemutatták a helyi értékeket, a tájegység gasztronómiáját is. A Tiszafüreden tárgyaló kínai küldöttség tagjai között voltak városi vezetők, a polgármester, egy vegyipari cég elnöke, autógyártó cég első embere, autóbuszgyártó cég vezérigazgató-helyettese, optikaikábel-társaság vezetője, pehelytoll-feldolgozással foglalkozó cég elnöke. Ez utóbbinak – hangsúlyozta Ujvári Imre – úgy tűnik, nagyon konkrét elképzelése van Füreden, meg akarja venni az ipari parkban található egyik gyáregységet. Le szeretnének telepedni, és most egy előszerződésről tárgyaltak. Korábban ugyan szó volt arról, hogy ez a tollasüzem akár már novemberben megkezdheti a termelést, ám az időpont most korainak tűnik, mert folyamatok húzódnak náluk is és nálunk is – tette hozzá a tiszafüredi polgármester.

Irodát nyitnának

A kínai befektető csoport még ebben az évben irodát nyitna Budapesten, majd konkrét tervekkel érkezne vissza Tiszafüredre. A látogatáson Liaocheng vezetése testvérvárosi kapcsolatot kínált Tiszafürednek, az üzletemberek pedig viszontlátogatásra hívták meg Tisza-parti városbelieket.

HBN–KZS