Kínai bányabaleset – már 26 halott, és 11 eltűnt

Kína, bányarobbanás
Kína, bányarobbanás
Huszonhatra emelkedett a kínai szénbányában történt szombati gázrobbanás áldozatainak száma – közölték vasárnap a mentőalakulatok.

A járatokban 11 bányász rekedt, de a mentést irányító tisztségviselők elmondása szerint nagyon kevés esély van arra, hogy életben találják őket.

Nagyon kevés esély van arra, hogy a 11 vájár még életben van

A mentőalakulatoknak legalább három napra lesz szüksége ahhoz, hogy elérjék a Henan tartományban lévő bányában rekedt 11 bányászt – közölte a mentést irányító központ helyettes vezetője. A tisztségviselő elmondása szerint nagyon kevés esély van arra, hogy a 11 vájár még életben van.

Du Bo elmondta: a bányászokat minden bizonnyal eltemette a gázrobbanás után a járatokat megtöltő szénpor. A helyi idő szerint szombat hajnalban történt gázrobbanás után 2 500 tonna szénpor lepte el a bánya járatait, ami a mentési munkálatokat is megnehezítette.

A gázrobbanás után 239 vájárnak sikerült kimenekülnie a járatokból

A Kína középső részén található bányában 276 bányász dolgozott, amikor a tragédia történt. A gázrobbanás után 239 vájárnak sikerült kimenekülnie a járatokból.

A kínai bányák a világ legveszélyesebb munkahelyei közé tartoznak. A hivatalos adatok szerint tavaly 2 631 bányász halt meg munkavégzés közben Kínában, de független szervezetek szerint ennél jóval több áldozat van, mert sok balesetet eltitkolnak.

– Független Hírügynökség –